Μέρκελ-Ερντογάν: Πολλά προβλήματα, πολλά χαμόγελα

Μέρκελ-Ερντογάν

“Απόπειρα προσέγγισης σε δύσκολους καιρούς” βλέπει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη.

“Οι διαφορές παραμένουν, παρά την προσέγγιση” επισημαίνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

“Ο Ερντογάν πατάει στην ανικανότητα της Ευρώπης”, προειδοποιεί η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ενώ η BILD βλέπει “σύγκρουση για τα δισεκατομμύρια (ευρώ) του προσφυγικού”.

Άμεσες λύσεις δεν διαφαίνονται ακόμη και σε ζητήματα που θεωρεούνται επείγοντα στο Βερολίνο, όπως η κράτηση 59 Γερμανών πολιτών ή ατόμων με διπλή υπηκοότητα (γερμανική και τουρκική) στις τουρκικές φυλακές.

Τα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν να συνομιλήσουν, ώστε να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα αυτό.

Για το προσφυγικό η καγκελάριος φαίνεται να τείνει ευήκοον ους στο αίτημα της Άγκυρας για περαιτέρω χρηματοδότηση με στόχο να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα προσφύγων από την περιοχή του Ιντλίμπ

και να κατασκευαστούν γρήγορα μόνιμες κατοικίες στη βόρεια Συρία, ώστε οι πρόσφυγες να μην περάσουν όλον τον χειμώνα σε αντίσκηνα. Εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης για το άσυλο Pro Asyl

επικρίνει τη δεκτική στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στα αιτήματα Ερντογάν, λέγοντας ότι “η παροχή οικονομικής βοήθειας για κατασκευή προσφυγικών οικισμών

στην κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Συρία ουσιαστικά στηρίζει τις συνέπειες μίας εισβολής, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”.