Μενδώνη για υπόθεση Λιγνάδη: “Έχω κάνει την αυτοκριτική μου για κάποιους επικοινωνιακούς λάθος χειρισμούς”

Στη Βουλή ήρθε ξανά η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη με την υπουργό Πολιτισμού Λινα Μενδώνη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σια Αναγνωστόπουλου.

Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι διορίστηκε με την ίδια διαδικασία όπως ο προκάτοχος του επι ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Λιβαθηνός. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση. Άλλαξε το νόμο για το διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι. Με μία απλή απόφαση, αυτό που σήμερα αποκαλείτε εσείς απευθείας ανάθεση. Στις 29 Μαΐου 2019 βγήκε η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης από την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά δηλαδή τρία χρόνια μετά. Η θέση προκηρύχθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δε βρίσκεται μια κάποια υποκρισία σε αυτό;» είπε ο κ. Μενδώνη.

Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης, η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η προκήρυξη θα «έπασχε από ακυρότητα και θα υπήρχαν ενστάσεις από τους υποψήφιους», αλλά και ότι «η αλλαγή νομοθεσίας και η επαναπροκήρυξη της θέσης θα καθυστερούσε το διορισμό τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες με αποτέλεσμα το Εθνικό Θέατρο θα έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, γεγονός που θα τίναζε τον προγραμματισμό του εθνικού για την σεζόν 2019 – 2020 στον αέρα».

Αναφερόμενη στην υπόθεση Λιγνάδη και τους χειρισμούς της μετά τις αποκαλύψεις, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Ήταν δική μου επιλογή ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του εθνικού θεάτρου. Ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής ο Στάθης Λιβαθινός, που εσείς διορίσατε, τον χαρακτήρισε ταλαντούχο άνθρωπο και είπε ότι είναι συγκινητική στιγμή που τον διαδέχεται. Το 2018 ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του προέδρου του της Βουλής Νίκου Βούτση σε εκδήλωση για το Νέλσον Μαντέλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει προσκαλέσει να μιλήσει σε εκδήλωση του για τον πολιτισμό, ενώ η δική σας υπουργός Λυδία Κονιόρδου ήταν πρωταγωνίστρια του».

«Αν σας έλεγε κάποιος λοιπόν ότι κι εσείς τον είχατε επιλέξει σε κάποιες εκδηλώσεις και για κάποιες διαδικασίες τι θα απαντούσατε; Ότι δε γνωρίζετε. Και καλώς θα το κάνατε!» είπε η κ. Μενδώνη.

Κλείνοντας την απάντηση της ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ολιγωρία, καθώς «πέντε ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Νίκου Σ έφυγε από τη θέση του ο Δημήτρης Λιγνάδης. Για κάποιους επικοινωνιακούς λάθος χειρισμούς, έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Αμέσως η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης. Επικαλείστε συνεχώς την συνέντευξη τύπου που είχα μία ατυχή αντίδραση. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω, αναγνωρίστε κι εσείς το δικό σας».