Μελόνι: «Δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη»

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, ωστόσο, ότι «στην παρούσα φάση, δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη» και ότι «πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε την Τρίτη το στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, η Μελόνι είπε ότι «η Ιταλία παρέχει πλήρη στήριξη στην Ουκρανία» και ότι «δεν πρόκειται να διστάσει».

«Η Ιταλία θα προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδος στρατιωτικής, οικονομικής, και κοινωνικής στήριξης», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Κατέστησε σαφές όμως ότι «στην παρούσα φάση, δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη» και ότι «πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να υπερισχύσει ο νόμος του ισχυρότερου και ότι η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειες, με στόχο τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Οι μπηχτές Ζελένσκι για τον Μπερλουσκόνι

«Δεν πρέπει να αποφασιστεί τίποτα χωρίς την Ουκρανία – σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι – και γι’ αυτό τον λόγο είναι βασικής σημασίας η πρωτοβουλία να ξεκινήσει από τον πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Μελόνι για την επίσκεψη και την στάση της και, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Σίλβιο Μπερόυσκόνι, ο οποίος τόνισε πως «αν ήταν πρωθυπουργός, δεν θα τον συναντούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κανείς δεν του έχει βομβαρδίσει το σπίτι με πυραύλους, όπως κάνουν οι Ρώσοι, αδελφικοί φίλοι του. Τα τανκς δεν έφτασαν ποτέ μέχρι τον κήπο του, κανείς δεν σκότωσε ποτέ τους συγγενείς του.

Η γυναίκα του δεν βγήκε ποτέ για να ψάξει να βρει φαγητό και κανείς δεν αναγκάσθηκε, στις τρεις τα ξημερώματα, να πάρει τις βαλίτσες και να απομακρυνθεί τρέχοντας. Όλα αυτά, χάρη στην αδελφική αγάπη της Ρωσίας».

Η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε ότι δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση αυτή και υπενθύμισε ότι «στο κοινοβούλιο της Ρώμης, η κυβερνητική παράταξη ψήφισε πάντα με συμπαγή τρόπο», διότι «άλλο είναι οι απόψεις που διατυπώνονται και άλλο οι αποφάσεις που λαμβάνονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ