Μέλι και κανέλα: Είναι θεραπευτικός συνδυασμός για το κοινό κρυολόγημα;

Μια από τις πιο κοινές σπιτικές θεραπείες που διαφημίζεται ότι μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι η ανάμειξη μελιού και κανέλας και η λήψη του μείγματος για τρεις μέρες. Μάλιστα, η εν λόγω θεραπεία πιστεύεται ότι θεραπεύει όχι μόνο το κρυολόγημα, αλλά και τον χρόνιο βήχα και την συμφόρηση των κόλπων, σύμφωνα με το Wikihealth.

Μπορούν η κανέλα και το μέλι να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα;

Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει θεραπεία. Πρόκειται για μια ιογενή ασθένεια που προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του κρυολογήματος, ούτε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του. Το μέλι και η κανέλα δεν έχουν ιδιότητες που να τους επιτρέπουν να σκοτώσουν ιούς, οπότε δεν μπορούν να θεραπεύσουν το κοινό κρυολόγημα.

Τα κρυολογήματα συνήθως διαρκούν από 7-10 ημέρες και υποχωρούν μόνα τους. Ορισμένες σπιτικές θεραπείες ωστόσο, και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού;

Παρόλο που το μέλι δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του βήχα και ως καταπραϋντική προσθήκη σε ζεστά ροφήματα για τον πονόλαιμο.

Οι ερευνητές, μελετώντας παιδιά με συμπτώματα κρυολογήματος, διαπίστωσαν ότι η λήψη μελιού ήταν εξίσου αποτελεσματική στην ανακούφιση του βήχα, με τα σιρόπια για τον βήχα.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι δεν είχε σημαντικότερη επίδραση από το να μην κάνει κάποιος τίποτα, από το να πάρει εικονικό φάρμακο ή ένα κοινό φάρμακο για τον βήχα, όπως η δεξτρομεθορφάνη. Σε κάθε πρόπτωση ωστόσο, το μέλι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του βήχα πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο ή την σαλβουταμόλη.

Η κατανάλωση ζεστού τσαγιού από βότανα ανακατεμένο με μέλι, μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Εκτός από την κατανάλωση άφθονων υγρών (και την αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και τη χρήση μελιού για την ανακούφιση του βήχα σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους.

Η κανέλα μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα;

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σημαντικές ποσότητες κανέλας ή συμπληρώματα κανέλας, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, διότι ακόμη και οι φυτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες.