Μεξικό: Η απίστευτη σύμπτωση των τριών τρομακτικών σεισμών την ίδια ημέρα το 1985, το 2017 και το 2022

Μεξικό

Στατιστικά οι πιθανότητες να συμβούν την ίδια ημέρα δύο ή περισσότεροι εξαιρετικά ισχυροί σεισμοί είναι πολύ μικρή. Αυτό όμως το απίθανο βίωσε σήμερα στο Μεξικό.

Η 19η Σεπτεμβρίου θα είναι πλέον η ημέρα που σημαδεύτηκε από τρεις ισχυρές δονήσεις: αυτή των 8 βαθμών το 1985, αυτή των 7,1 βαθμών το 2017 και αυτή των 7,6 βαθμών του 2022.

Οι δύο πρώτες δονήσεις ήταν από τις πλέον καταστροφικές στη χώρα. Στην πρώτη, λίγους μόνο μήνες πριν από το Μουντιάλ του 1986 (που διεξήχθη κανονικά), έχασαν τη ζωή τους περί τους 5.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης του Μεξικού. Στη δεύτερη σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη στη χώρα άσκηση προσομοίωσης, σαν υπενθύμιση προς τους πολίτες για το πώς να προστατευτούν από τους σεισμούς που είναι αρκετά συχνοί στη χώρα.

Πράγματι ο συναγερμός χτύπησε το μεσημέρι της τη Δευτέρας στην Πόλη του Μεξικού, βγάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο για τον υποτιθέμενο σεισμό που χτύπησε στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

Εντυπωσιακό είναι ότι το σενάριο της άσκησης ήθελε τη χώρα να έχει χτυπηθεί από σεισμό 8,1 βαθμών στην Πολιτεία Μιτσοακάν, την ίδια που χτυπήθηκε λίγο αργότερα από τον πραγματικό σεισμό!

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της άσκησης εκδηλώθηκε ο πραγματικός σεισμός, που έγινε έντονα αισθητός και στην Πόλη του Μεξικού, προκαλώντας πρόσκαιρη αναστάτωση με διακοπές ρεύματος και στις συγκοινωνίες.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών, συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου στις 21:06 ώρα Ελλάδος,

(1:06 μ.μ. τοπική) την πόλη Πλασίτα δε Μορέλος στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο κεντρικό Μεξικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

 

 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους εντοπίζεται 103  χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κολίμα, και 32 χιλιόμετρα νότια της Τεπαλκατεκπέκ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 25 χιλιόμετρα.