Μεγάλη αναζωπύρωση στη Νέα Πέραμο – Η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια – Εκκενώνεται το Κανδήλι

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις από τις πυρκαγιές στην Δυτική Αττική καθώς οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια της Νέας Περάμου ύστερα από μεγάλη αναζωπύρωση που έλαβε χώρα πριν λίγο.

Ήδη ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή στο Κανδήλι της Νέας Περάμου. Στάλθηκε μήνυμα από το «112».

Να σημειωθεί πως στο σημείο – εδώ και μία ώρα – δεν υπάρχει καμία εναέρια ρίψη νερού.

Οι φλόγες εξαπλώνονται ταχύτατα και πλησιάζουν κατοικημένη περιοχή και κτηνοτροφικές μονάδες. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο σημείο επιδεινώνουν την –ήδη εξαιρετικά δύσκολη– κατάσταση.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει και τη Νέα Πέραμο. Στο Κανδύλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12.00 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Αυτή τη στιγμή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις «μάχονται» με τις φλόγες στην περιοχή Στεφάνη, ύστερα από τη νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Οι άνθρωποι που επιχειρούν στο σημείο παλεύουν να περιορίσουν το μέτωπο, ενόσω προγνώσεις των μετεωρολόγων δίνουν ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι κάτι που σημαίνει πως η κατάσβεση των πυρκαγιών θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (18/7), εξελίσσεται σε δύο μέτωπα και δείχνει να είναι και αυτή ανεξέλεγκτη, συνολικό μέτωπο της να φτάνει τα 5 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η φωτιά καίει προς την περιοχή “Στεφανιές” των Λαέρμων και προς την περιοχή του Αρταμίτη.

Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή με «παρθένο» δάσος όπου υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και για το λόγο αυτό ξέφυγε και πολύ γρήγορα η φωτιά.

Έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέτες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο επειδή καίει σε παρθένο δάσος.

Για δύσκολη κατάσβεση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, καθώς τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που καίγονται είναι ψηλά και μεγάλα.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιά στη Ρόδο είναι 86 πυροσβέστες με 28 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απολλώνων Β. Πιπέρης ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ. Πιπέρης υπέστη εγκαύματα και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση.

Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χαζημάρκος.