Μακρόν: Ψηφίστε με για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία στην Γαλλία

Γαλλικές εκλογές - Μακρόν

Σε ένα κλίμα πανηγυρισμών και χειροκροτημάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, προχώρησε σε δηλώσεις, εστιάζοντας στην κρισιμότητα των στιγμών ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση.

Στην αρχή ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν, ενώ διεμήνυσε πως θα συνεχίσει με το όραμά του.

Μετά την αναμέτρηση-θρίλερ και με το ποσοστό αποχής να είναι υψηλό στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν τόνισε ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Όταν ανέβηκε ο Γάλλος πρόεδρος στη σκηνή, οι υποστηρικτές φώναζαν «και ένα και δύο και πέντε ακόμη Μακρόν Πρόεδρος».

Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, καθώς και τους υποψηφίους, τόσο εκείνους που τάχθηκαν εναντίον του, όσο και εκείνους που ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν.

Ο Μακρόν ζήτησε, ακόμη, από τους Γάλλους να τον ψηφίσουν για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν», τόνισε ειδικότερα.

Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας περνούν για μία ακόμα φορά ο νυν πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εμανουέλ Μακρόν, και η Μαρίν Λε Πεν.

Η ακροδεξιά υποψήφια που προσπαθεί για μια, και ενδεχομένως τελευταία φορά, να λάβει τις απαραίτητες ψήφους ώστε να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ως η πρώτη πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 28,5% και η Μαρίν Λε Πέν με 23,6% θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε οι λαϊκιστές από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτους συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλε του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τόσο μεγάλες εξουσίες, ώστε στην χώρα είθισται να λέγεται ότι οι πολίτες κάθε πέντε χρόνια εκλέγουν τον Βασιλιά τους.

Και το σύστημα των δύο γύρων στις εκλογές σημαίνει ότι στον πρώτο εξ αυτών οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν και στον δεύτερο καταψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%.

Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η κυρία Λε Πεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά η αβεβαιότητα είναι ο «πρωταγωνιστής» αυτών των εκλογών.

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.