Μακελειό στο Κονγκό: 16 Χριστιανοί νεκροί και μια καμένη εκκλησία

Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση, μια ύποπτη επιδρομή ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 αμάχων και τριών στρατιωτών, καθώς και το κάψιμο μιας καθολικής εκκλησίας στη βορειοανατολική επαρχία Ituri της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οι “Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, μια ισλαμική τρομοκρατική ομάδα, κατηγορήθηκαν από εκπρόσωπο του στρατού ότι ήταν πίσω από τη θανατηφόρα σφαγή στο χωριό Ντακάγια.

Ωστόσο, η συμμετοχή της ομάδας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με το Reuters. Η οργάνωση είναι γνωστή στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990 και σκότωσε περίπου 850 άτομα το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Christophe Munyanderu, συντονιστής της Σύμβασης για τον Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι ένοπλοι πυροβόλησαν κατά την είσοδό τους στο χωριό.

Ο περιφερειακός διευθυντής της International Christian Concern για την Αφρική Nathan Johnson, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι υπάρχει πολλή βία στην ανατολική ΛΔΚ λόγω πάνω από 100 ενεργών ομάδων ανταρτών στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι μία από τις μεγαλύτερες, πιο δραστικές μαχητικές ομάδες και πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι επιθέσεις είναι καθημερινές», δήλωσε ο Τζόνσον.

Παρόλο που ο πληθυσμός της ΛΔΚ είναι περίπου 95% Χριστιανοί, η βία από τον ισλαμικό εξτρεμισμό επιδεινώνεται συνεχώς, ειδικά στην ανατολική περιοχή.