Μάχη στην Βουλή για την ακρίβεια – Τσίπρας: Προκηρύξτε εκλογές-Μητσοτάκης: Φταίει ο Πούτιν – LIVE

Με επίκεντρο την ακρίβεια η «μάχη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην «ώρα του πρωθυπουργού».

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την ερώτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ακρίβεια Μητσοτάκη” που δεν έχει μόνο σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. “Είστε ακατάλληλος για να καταλάβετε την ακρίβεια” ανέφερε. Επισήμανε πως σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού ζει στο φάσμα της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αυξήθηκε την διετία 2019-2021, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος, και κυβερνάτε σαν Θάτσερ, δύο σε ένα” κατηγόρησε τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν πια να κρυφτούν με την «προπαγάνδα» της, ότι πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά στις δικές της επιλογές. Μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη», όχι μόνο διότι, όπως είπε, «όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη». Αλλά και γιατί «είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε», «να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα.

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες». «Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και ότι από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

‘Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος” ζήτησε κλείνοντας την πρωτολογία του.

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του Σύριζα για επικίνδυνη άγνοια.

Επιτέθηκε ξανά στη Ρωσία και είπε: Να παραδεχτείτε πως ο παραλίγον δανειστής σας είναι η αιτία , την οποία προσδιόρισε στον Ρώσο πρόεδρο.

“Η ερώτησή σας δεν αναφέρει τους λόγους αυτής της κρίσης. Είτε έχετε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκαμε ούτε μία λέξη να κατονομάσετε την αιτία για όλα αυτά. Την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ακρίβεια οφείλεται στους εκβιασμούς της Ρωσίας για το φυσικό αέριο. Δεν είπατε τίποτα στη μισή ώρα της ομιλίας σας γι’αυτό. Όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις επί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, θα περίμενα να καταγγείλετε ευθέως τη ρωσική επιθετικότητα και να παραδεχτείε ότι ο παρ’ολίγον χρηματοδότης σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ανθρωπότητα” είπε.