Μάχη με τις αναζωπυρώσεις φωτιάς σε Ηλεία και Καστοριά – Στο «κόκκινο» έξι περιφέρειες την Κυριακή

Συναγερμό προκάλεσαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας το Σάββατο (29/7) τρία διαφορετικά μέτωπα φωτιάς σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Μάλιστα, στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.
Λίγο μετά τις 23.00 η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα και κάποιες αναζωπυρώσεις χωρίς να απειλούνται κατοικίες.
Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,
συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα. Νωρίτερα, επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ilialive οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

«Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό. Στο ίδιο σημείο πριν μέρες είχαμε πάλι έναρξη πυρκαγιάς.

Εκφράζω ανησυχίες» δήλωσε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στο Star και οποίος πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν συνδέονται και με τις πυρκαγιές στις Καρούτες και τη Βαρβάσαινα».

«Είναι βαλτή γιατί είναι από τον δρόμο» ανέφερε από την πλευρά του κάτοικος της περιοχής, ενώ ένας άλλος τόνισε: «Εννοείται ότι είμαστε στόχος. Μεγάλο πρόβλημα».

Παράλληλα, η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς είναι σε εξέλιξη.
Επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή για έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)