Λονδίνο: Αποδοκιμάζει τις τουρκικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί για το όφελος όλων των Κυπρίων», αναφέρει η επιστολή

Τη θέση ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει υπάρξει εξαρχής σαφής, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, ότι «αποδοκιμάζει» τις τουρκικές γεωτρήσεις «στα ύδατα γύρω από την Κύπρο», επαναλαμβάνει το Foreign Office σε απαντητική επιστολή προς 16 Κύπριους της Βρετανίας.

Τα μέλη της παροικίας είχαν απευθύνει επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ραάμπ επισημαίνοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αρμόδιο τμήμα του Foreign Office προσθέτει στην απάντησή του ότι η θέση του Λονδίνου έχει καταστεί γνωστή στην Τουρκία τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο αξιωματούχων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια διατυπώσει την υποστήριξή του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς αποδεκτή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί για το όφελος όλων των Κυπρίων», αναφέρει η επιστολή.

Χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος «διαφορές σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η επιστολή συνεχίζει με την επισήμανση πως εν τέλει ο πιο ανθεκτικός τρόπος επίλυσης «δύσκολων» θεμάτων είναι να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού και ότι το Λονδίνο ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνει με τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση πως το Λονδίνο είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφαλείας μιας επανενωμένης Κύπρου.

Την αρχική επιστολή προς τον κ. Ράαμπ υπέγραφαν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντας-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης, Παντελής Δημοσθένους και Μαρί Νίκολσμπι.