Από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ έπεσε η αυλαία της λαμπερής στέψης του Καρόλου και της Καμίλα-Βίντεο, φωτό

Με τη βασιλική οικογένεια να βγαίνει στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ και να χαιρετά τα πλήθη που ζητωκραύγαζαν, ολοκληρώθηκε η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Στις 16:25 ώρα Ελλάδος, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια βγήκε στο μπαλκόνι, χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μπάκιγχαμ.
Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος με τη βασίλισσα Καμίλα, φορώντας τα στέμματά τους, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Μαζί με το βασιλικό ζεύγος βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ τα παιδιά που, νωρίτερα στην τελετή, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα.

Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν επίσης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.

Επίσης, στο μπαλκόνι μαζί με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα βγήκαν η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα

και ο αδελφός του βασιλιά, δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εντουαρντ, με τη σύζυγό του Σόφι και τα δυο παιδιά τους.
Η αεροπορική επίδειξη που ακολούθησε, περιορίστηκε μόλις στα 2,5 λεπτά, εξαιτίας της βροχής στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.

balkony-mak
charls

Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων,  όπου απηύθυναν χαιρετισμό στον βασιλιά.

karolos_bak1

Ο Κάρολος καθόταν στη δεξιά πλευρά της άμαξας, ενώ χαιρετούσε τα πλήθη. Μπάντα έπαιζε το «God Save the king» σε ένα σημείο απ’ όπου πέρασε, ουσιαστικά «πνίγοντας» τις φωνές των διαδηλωτών που φώναζαν «Όχι ο βασιλιάς μου».

Η δεύτερη άμαξα μετέφερε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα τρία παιδιά τους.

Η χρυσή άμαξα στην οποία βρισκόταν το βασιλικό ζεύγος, κατασκευάστηκε πριν 261 χρόνια. Έχει βάρος τέσσερις τόνους και μπορεί να κινείται σε ρυθμό περιπάτου.  Η συγκεκριμένη  άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831 και χρειάζεται οκτώ άλογα Windsor Grey για να τη σύρουν.

Κεντρικό ρόλο στην πομπή είχε η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου, η οποία είναι έφιππη, καθώς ορίστηκε προσωπική του σωματοφύλακας, έναν ρόλο ιδιαίτερα τιμητικό.

princess_anna

Ο βασιλιάς Κάρολος πλέον φορά πλέον διαφορετικούς μανδύες, από μωβ μεταξωτό βελούδο.Επίσης,  φορά πλέον το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα βάρους 1,06 κιλών, το οποίο φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο στα εγκαίνια του κοινοβουλίου.

Το στέμμα αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ’ και φέρει 2.868 πολύτιμους λίθους. Μεταξύ αυτών το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan II, των 317,4 καρατίων.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Νωρίτερα, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου . Λίγο αργότερα, σε μία πολύ πιο σύντομη τελετή, έγινε η στέψη και της Καμίλα, που φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, του 1911.

Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.

Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου εκτιμάται βρέθηκαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, ενώ είναι ο έβδομος μονάρχης φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης.

«Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας,

αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.

King Charles III signs his Coronation Oath.

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλάμβανε το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ.  Το μύρο που χρησιμοποιήθηκε καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών.  Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης,  όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή  δεν καταγράφηκε από τις κάμερες και έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας.  Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.

Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στέψη της Καμίλα

Μετά και την ενθόνιση του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

stepsi___4_
stepsi___3__2
stepsi_5
stepsi_4
king_queen_
stepsi_-8
stepsI_____2_
stepsI_____1_