Λογισμικά παρακολούθησης: «29 εταιρείες λειτουργούν στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και τις εξαγωγές λογισμικών, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Όπως ανέφερε, ο πρώην Υπουργός Δημοσίων Έργων στην Ελλάδα, Χρήστος Σπρίντζης, κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, καθώς το κινητό του τηλέφωνο εντοπίστηκε μολυσμένο με το λογισμικό Predator.

Αυτό, τόνισε, είναι τι τρίτο περιστατικό που αναφέρεται και η Εισαγγελεία πρέπει να δει πιο σοβαρά την υπόθεση, καθώς εδώ και έξι μήνες υπάρχουν καταγγελίες ότι το Predator παράγεται από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία έχει διεύθυνση και τηλέφωνο στην Αθήνα, αλλά και 22 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τις εξαγωγές τέτοιων λογισμικών, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν υπογράψει έναν κανονισμό της ΕΕ το 2021, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φορά που ένα τέτοιο προϊόν εξάγεται σε μια χώρα με προβληματικές επιδόσεις στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική τόσο η χώρα που επιτρέπει την εξαγωγή όσο και ο κατασκευαστής.

Σε κάθε περίπτωση όπου εξάγεται τι λογισμικό, είπε, πρέπει να υπάρχει προηγούμενη άδεια της αρχής, που στην Κύπρο είναι το Υπουργείο Εμπορίου.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, από έρευνα που έγινε, στην Ελλάδα λίγες εταιρείες πάνε για αδειοδότηση για εξαγωγές, ενώ στην Κύπρο η πληροφόρηση από το αρμόδιο Υπουργείο είναι πως δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες που να ζήτησαν άδεια.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι πως 29 εταιρείες λειτουργούν στην Κύπρο.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο βίντεο που ακολουθεί

ΠΗΓΗ: sigmalive.com