Lockdown: Τι σχεδιάζουν για γυμνάσια, καταστήματα και ωράριο – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Lockdown

Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Χαλκίδα στην «κόκκινη ζώνη» – Στοχευμένοι, τοπικοί περιορισμοί το πιθανότερο σενάριο αλλά δεν αποκλείουν και σκληρό lockdown.

Στην «καρδιά» του δεύτερου κρούσματος της πανδημίας, το μέγεθος των υπαρκτών κινδύνων αποτύπωσε, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη».

Αποτυπώνοντας την τρέχουσα, επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις, κατέληξε.

Η ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης είναι και ένας από τους κύριους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας στο εξής, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Παρότι προς στιγμήν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, η αυστηροποίηση των ελέγχων με τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτεύοντα ρόλο είναι ένα από τα βασικά σενάρια που μελετούν κυβερνητικοί παράγοντες.

Πιθανά σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, στα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες είναι:

1- η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

2- η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα.

3- η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε, μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Στην «πυρίκαυστη» ζώνη έχουν περάσει μέχρι αυτήν την ώρα η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Χαλκίδα, με την κυβέρνηση να εντείνει τους περιορισμούς και κυρίως την επιτήρηση τις επόμενες ώρες.

«Ακαριαία μέτρα»

Στο βορρά εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και στην Αττική, όπου η αύξηση των νέων κρουσμάτων αγγίζει το 81,8% και ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με άνοδο των νέων περιστατικών της τάξης του 67%.

Εκτός ελέγχου, ωστόσο, μοιάζει η κατάσταση στο δυτικό τομέα της Αττικής, με 548 νέα κρούσματα, δηλαδή αύξηση κατά 123,5%!

Η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών, με τον Καθηγητή, Νίκο Σύψα να ζητά χθες σκληρότερα, «ακαριαία» μέτρα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο περιοχές της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας κατέγραψε ως τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής τα Πατήσια, την Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρατηρώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Διάσταση των ειδικών

Την ίδια ώρα, πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα επιθυμεί μερίδα των επιστημόνων, προκειμένου να ανάψει πράσινο φως για νέα μέτρα, ενώ όλα τα σενάρια -ακόμη και του σκληρού lockdown- βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των ειδικών.

Υπέρ του lockdown και μάλιστα σκληρού, τάσσεται ο καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».