Λίβυοι διαδηλωτές κατά της Ελλάδος ούρλιαζαν: “Δένδια τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα”

Δεν μας έφτανε η Τουρκία έχουμε και την Λιβύη που τεντώνει το σχοινί και προκαλεί ένταση με την χώρα μας, καθώς σήμερα στην Τρίπολη οργανώθηκε διαδήλωση εναντίον της χώρας μας και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, με τους διαδηλωτές να κρατούν μάλιστα πλακάτ στα γραμμένα στα Ελληνικά.

«Ο Δένδιας συμμαχεί με εγκληματίες πολέμου», «Πρώτα τα συμφέροντα της Λιβύης», «Δένδια τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα», «Θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας με αίμα».

Επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ

Μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έστειλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Στην επιστολή αυτή, η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης – έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου ένα χρόνο – εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς.

Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.

Και εκφράζει την άποψη ότι ενέργειες σαν και αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η κατάσταση στη Λιβυή παραμένει κρίσιμη καθώς η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς νέα βήματα στην περιοχή. Στόχος όπως φαίνεται για την Αθήνα είναι να μην επιτρέψει τα κενά στις εξελίξεις στη Λιβύη που θα δώσουν μία επιπλέον ευκαιρία στην Άγκυρα και τη χαριστική βολή στα ελληνικά συμφέροντα. Το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με ευθύνη της κυβέρνησης Ντμπέιμπα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από μια επίσκεψη που συνολικά είχε σημαντικά μηνύματα.

«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».