Λευκορωσία: Πανικός μετά από τον «ύποπτο» θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι – Τον δηλητηρίασαν;

Σε σενάρια δηλητηρίασης από εξωτερικό παράγοντα αποδίδεται ο ύποπτος και ξαφνικός θάνατος του  υπουργού Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, του δεύτερου πιο σημαντικού ανθρώπου της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αντικατέστησε όλο το προσωπικό του, από μάγειρες, υπηρέτες μέχρι τους φρουρούς, δίνοντας νέα ώθηση στα σενάρια που ήθελαν τον 64χρονο Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας να έχει πέσει θύμα δηλητηρίασης.

Η είδηση της… «αλλαγής φρουράς» στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκορωσίας μεταδόθηκε μέσα από τα κανάλια του Telegram της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωσή της,

αν και οι φήμες για τον έμπειρο διπλωμάτη και βετεράνο των μυστικών υπηρεσιών Μακέι οργιάζουν, δεδομένου ότι χαρακτηρίστηκε «υγιής»,

ενώ πριν από μια εβδομάδα πετούσε με στρατιωτικό αεροπλάνο της χώρας του, χωρίς τίποτε να προδικάζει το άδοξο τέλος του, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Λεονίντ Νεβζλίν, εξόριστος ολιγάρχης, που αντιπολιτεύεται το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ «πέθανε ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης που αναπτύχθηκε σε ειδικό εργαστήριο της FSB».

Ο Νεβζλίν επικαλέστηκε πηγές «κοντές στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», υποστηρίζοντας ότι «η κλινική εικόνα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιστοιχεί σε θάνατο από εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Η 44χρονη χήρα του υπουργού Εξωτερικών Βέρα Μακέι, ηθοποιός και επικεφαλής του Minsk Youth Theatre, δεν έχει προβεί στο παραμικρό σχόλιο για τον θάνατο του συζύγου της,

ενώ ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας και πολιτικός προϊστάμενός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του θανόντος.