Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρές προτάσεις για την λήξη του πολέμου

Σεργκέι Λαβρόφ

Επιθετικό προς τη Ρωσία το νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, λέει το Κρεμλίνο

Εάν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για το πώς θα σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εάν τώρα υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για το πώς να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, εκπληρώνοντας παράλληλα τις απολύτως νόμιμες απαιτήσεις μας, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε», δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διεθνές φόρουμ ο Λαβρόφ.

«Η Δύση είναι αυτή που έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί μας. Έχει χτίσει ένα τείχος, σε γενικές γραμμές. Εμείς απλώς διατηρούμε επαφή με όσους είναι έτοιμοι γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. «Όταν και αν δούμε ότι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις χώρες και τους οργανισμούς, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σε θέση να δουν λίγο πέρα από διετείς εκλογικούς κύκλους, λίγο πιο βαθιά από την επιθυμία να στείλουν τον γιο κάποιου στη φυλακή ή, αντίθετα, να αποδείξουν την ανικανότητα κάποιου αλλά να μην κάνουν τίποτα πέρα από αυτό, τότε θα είμαστε, φυσικά, έτοιμοι για μια σοβαρή συζήτηση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε με λογικούς ανθρώπους από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων», σημείωσε ο Ρώσος πουργός Εξωτερικών.

Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι η Ρωσία αυτή που έχει μετατρέψει σε «τραγωδία» την τρέχουσα κατάσταση,

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό, για το δυτικό σύστημα της παγκόσμιας τάξης, το οποίο στηρίχθηκε στις αρχές της παγκοσμιοποίησης που είχαν προτάξει οι Αμερικανοί. Οι αρχές αυτές έχουν απαξιωθεί πλήρως ως ένα αναξιόπιστο σύστημα που δεν είναι σε θέση να σεβαστεί και να διατηρήσει τις δικές του αρχές και τους μηχανισμούς που επιβάλλει σε όλους τους άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιθετικό προς τη Ρωσία το νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, λέει το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, που παρέχει 800 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία και εγκρίθηκε χθες, Τρίτη, από τους Αμερικανούς βουλευτές, είναι «συγκρουσιακό» έναντι της Ρωσίας.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλινου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Το έγγραφο που υιοθετήθηκε είναι ιδιαιτέρως επιθετικής φύσεως σε σχέση με τη χώρα μας».

Το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική και τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023 (National Defense Authorization Act/ NDAA) εγκρίνει επιπλέον δαπάνες για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, μια αύξηση 500 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν νωρίτερα φέτος.