Λάρισα: Τι λέει το υπ. Υγείας για το περιστατικό της 16χρονης

Βελτιούμενη βαίνει η κατάσταση της υγείας της 16χρονης από τη Λάρισα, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σημάδια ηπατίτιδας

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας, το πιο πιθανό είναι πως ήταν όντως μια ηπατίτιδα αλλά το παιδί δεν έκανε ούτε ίκτερο ούτε είχε υψηλές τρανσαμινάσες -κάτι που αποτελεί ένα καλό δείγμα και ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα.

«Αυτό ήδη είναι ένα καλό δείγμα» αναφέρουν οι εν λόγω πηγές.

Ωστόσο, όλα ελέγχονται ενδελεχώς και το κορίτσι είναι ακόμη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο που ακολουθείται αυστηρά.

Άλλωστε, όπως είχε γράψει και το CNN Greece μετά από επικοινωνία του με τον καθηγητή παιδιατρικής και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλή Ζαούτη, έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το onlarissa.gr, τα συμπτώματα ηπατίτιδας της κοπέλας, (πυρετός και εξανθήματα), εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της (Α,Β,C).

Έχει αποσταλεί αίμα για έλεγχο για τον αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ το περιστατικό έχει δηλωθεί και στον ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στα παιδιά είναι: εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα δε, κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, έχουν καταγραφεί έως τώρα σε όλο τον κόσμο.