Κυβερνοεπιθέσεις παρέλυσαν κρατικές ιστοσελίδες της Σλοβακίας και της Πολωνίας

Κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης παρέλυσε το εσωτερικό δίκτυο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.

Μια παρόμοια επίθεση, αλλά μικρότερου εύρους, διατάραξε επίσης τις εργασίας της Άνω Βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου.

«Όλο το δίκτυο υπολογιστών του κοινοβουλίου παρέλυσε» είπε ο αντιπρόεδρος της σλοβακικής Βουλής Γκάμπορ Γκρέντελ. «Γύρω στις 11 το πρωί, ετοιμαζόμασταν να ψηφίσουμε όταν ο διευθυντής της διοικητικής υπηρεσίας μας ενημέρωσε ότι είχε γίνει κυβερνοεπίθεση στο πληροφοριακό σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κοινοβουλίου, από την επίθεση επηρεάστηκαν όλες οι συσκευές του δικτύου, μεταξύ των οποίων και εκείνες που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Στην Πολωνία, ο πρόεδρος της Γερουσίας Τόμας Γκρότζκι είπε στους δημοσιογράφους ότι σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση διάρκειας περίπου μίας ώρας, η οποία ωστόσο δεν εμπόδισε τους γερουσιαστές να συνεχίσουν τη συζήτηση και να ψηφίσουν.

«Μια επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DDoS) έπληξε τους διακομιστές του ιστοτόπου της Γερουσίας. Η επίθεση προήλθε από πολλαπλές κατευθύνσεις μεταξύ των οποίων και από το εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γκρότζκι, η επίθεση ενδέχεται να συνδέεται με ένα ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη η Γερουσία, με το οποίο ζητούσε να χαρακτηριστεί «τρομοκρατικό καθεστώς» η ρωσική κυβέρνηση.