Κύπρος ΥΠΟΙΚ: Τέλος στη μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα – Μόνο για ευάλωτους επιδότηση στο ρεύμα

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε σήμερα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, αποφάσισε να μην συνεχιστεί το μέτρο επιχορήγησης των καυσίμων.

Ενώ συνεχίζεται το μέτρο για τον ηλεκτρισμό, το οποίο θα είναι πιο επικεντρωμένο, θα αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και γεωργούς που χρησιμοποιούν αντλιοστάσια για τις ανάγκες τους.

Ο κύβος ερρίφθη για φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και επιδότηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Υπουργικό αποφάσισε επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τερματισμό επιδότησης ρεύματος εκτός για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, σταθμίζοντας τα δεδομενα και την μείωση της τιμής καυσίμων τους τελευταίους μήνες, αποφασίστηκε τερματισμός της επιχορήγησης.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε, «όσον αφορά την επιδότηση στην τιμή ηλεκτρισμού, θα συνεχιστεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους γεωργούς.

Διευκρίνισε ότι όταν λέμε ευάλωτους εννοούμε λήπτες ΕΕΕ, ανάπηρους, άτομα ανίκανα προς εργασία, πολυτεκνους, μονογονιούς, άνεργους και α άτομα που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας και ανικανότητας.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως αυτή είναι η πάγια πολιτική της Κυβέρνησης για επικεντρωμένα μέτρα προς άμβλυνση των προβλημάτων των μεσαίων στρωμάτων και ευάλωτων ομάδων.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι τα δημόσια οικονομικά επέτρεπαν συνέχιση και του μέτρου για τα καύσιμα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι

“νομίζω είμαστε σε καλύτερη θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και η οποία είναι σε μια καλή κατάσταση

και δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να υπάρξει οποιαδήποτε ανησυχία για την δημοσιονομική σταθερότητα”.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Tο κόστος υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.