Κύπρος: Τρίτη εισβολή «Αττίλα» με την ανοχή… όλων- Η Άγκυρα δέσμευσε για ασκήσεις τα οικόπεδα 8,9,10 & 12 της κυπριακής ΑΟΖ!

Κύπρος

Σε πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα επιχειρώντας να «νομιμοποιήσει την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει από τις 18 έως τις 31 Μαΐου τα οικόπεδα 10,8,9 και 12.

Το 10 είναι της Exxon Mobil, τα 8,9 της Total -ENI και το 12 των Νoble-Shell

Η κίνηση αυτή αποτελεί μήνυμα προς τις χώρες των μεγάλων εταιρειών που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ότι τίποτα δεν θα γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Πρόκειται για τρίτο «Αττίλα» ο οποίος συμβαίνει με την ανοχή όλων των χωρών της Δύσης από τις ΗΠΑ και την Βρετανία μέχρι και την Γαλλία.

Φυσικά από την στιγμή που η απάντηση της Αθήνας μέχρι τώρα είναι «παραμένουμε ψύχραιμοι» γιατί να αντιδράσουν οι υπόλοιποι;

Χθες σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, ο Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος νομιμοποίησε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς δεν της αναγνώρισε κυπριακή κυριαρχία!

“Γεωτρήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση»” έφτασε να δηλώσει δημοσίως ο Άλαν Ντάνκαν ο οποίος μάλλον “κλαίγεται” διότι η BP,

δεν πήρε κανένα οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η βρετανο-ολλανδική Shell πήρε ένα «φτωχό» μερίδιο μαζί με τη Νoble στο οικόπεδο 12.

Τώρα όμως προκύπτει σοβαζό ζήτημα με την χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε ο Βρετανός υπουργός για να κάνει την δήλωση αυτή.

Πιο αναλυτικά, περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε:

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του.

Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».