Κύπρος: Τους ζητούν απόδειξη ρεύματος για να φανεί αν είναι πρόσφυγες

Απίστευτα είναι τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, για το ζήτημα της προσφυγικής ιδιότητας που συζητήθηκε, μετά από καταγγελίες πολιτών για μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να αποδείξουν ότι είναι πρόσφυγες, με το κράτος την ίδια ώρα να τους γυροφέρνει στη γραφειοκρατία, ζητώντας τους μέχρι και αποδείξεις ηλεκτρικού ρεύματος πριν το 1974, σύμφωνα με το reporter.com.cy. 

Επιπρόσθετα, όπως διαφάνηκε ενώπιον της Επιτροπής, υπάρχει και το ζήτημα που αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, «ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, μας είχε πει στην Επιτροπή Προσφύγων, ότι το 20% της ακίνητης περιουσίας στην Επαρχία Αμμοχώστου και Επαρχία Κερύνειας, δεν έχουν δηλωθεί. Άρα κάποιος κόσμος που είχε περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, οι γονείς του ή οι παππούδες του, δεν τις έχουν δηλώσει και επομένως δυσκολεύεται να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία για να αποκτήσει προσφυγική ταυτότητα».

Τραγικές μαρτυρίες

Ενώπιον της Επιτροπής, παρευρέθηκαν επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας, που κατέθεσαν μαρτυρίες οι οποίες πραγματικά συγκλονίζουν και διερωτάται κανείς πως δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία αυτούς τους ανθρώπους να τους θεωρεί πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, μια ηλικιωμένη που κατάγεται από την Κερύνεια, το σπίτι που ενοικίαζε σε αστυνομικές κατοικίες κτυπήθηκε από τους πραξικοπηματίες το 74’ και έφυγε και πήγε στο χωριό της. Στη συνέχεια, όταν την έδιωξαν και ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, το κράτος δεν θεώρησε ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πρόσφυγας.

Υπήρχε επίσης μια άλλη περίπτωση κοπέλας, η οποία όταν ήταν δυο ετών, οι γονείς της ήταν μετανάστες, αφού έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Η ίδια, έμενε με τη γιαγιά της στην Κύπρο και επειδή έφυγε μετά το 74’ ο πατέρας της, δεν είχε το διαβατήριο του για να θεωρείται ως απόδειξη για την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, υπάρχει τρόπος για να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες, με τροποποίηση της Νομοθεσίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι υπάρχουν 43 αιτήσεις που εκκρεμούν για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας. Στις 23 περιπτώσεις τους έχουν ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία να υποβάλουν και οι υπόλοιπες 20 είναι υπό εξέταση.