Κύπρος: Τεράστια πυρκαγιά στα Κατεχόμενα – Εκκενώθηκαν χωριά

Κύπρος Κατεχόμενα

Τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για τρίτο 24ωρο στα κατεχόμενα της Κύπρου, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου και απειλεί κατοικημένες περιοχές οι οποίες εκκενώνονται.

Δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει  πολύ κοντά σε κάποια σπίτια.

Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες οι κατοχικές αρχές ανέφεραν ότι η φωτιά κατέκαψε 5000 με 5500 στρέμματα.

Στην μάχη της πυρόσβεσης έχει μπει και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έστειλε αεροσκάφη να συνδράμουν στην πυρόσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Καντάρας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο της Κύπρου, το Τμήμα Δασών έλαβε αίτημα βοήθειας για υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της μαινόμενης φωτιάς στην Καντάρα.

Αξιολογώντας το συγκεκριμένο αίτημα, το Τμήμα Δασών αποφάσισε να στείλει δύο αεροσκάφη.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμει η Τουρκία και ο ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ισχυροί άνεμοι συνέβαλαν στην αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό στέλνει την Πέμπτη η ισραηλινή Κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές.

Την απόφαση έλαβαν από κοινού ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ

και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.