Κύπρος: Συστήνεται πειθαρχική επιτροπή για τις καταγγελίες κατά Κατσουνωτού

Τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανά πειθαρχικά αδικήματα κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, μετά από καταγγελία της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, και της ανώτερης λειτουργού στις Φυλακές Αθηνάς Δημητρίου, ζήτησε η Υπουργός Δικαιοσύνης. Το θέμα προβάλλει με δημοσίευμα η εφημερίδα «Πολίτης».

Πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα για το θέμα από τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, η Υπουργός Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου με επιστολή της, όπως προνοεί η νομοθεσία, αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία και ζήτησε την σύσταση επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή είναι ανεξάρτητη και τριμελής και αποτελείται συγκεκριμένα από ένα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, ένα της ΕΔΥ και ένα μέλος από την Αστυνομία, όλοι πιο υψηλόβαθμοι από τον κ. Κατσουνωτό. Ήδη η ΝΥ διόρισε το δικό της μέλος και εκκρεμούν διορισμοί από την Αστυνομία και την ΕΔΥ.

Η επιτροπή θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο είναι δεσμευτικό. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτού του πορίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ήταν ο ποινικός ανακριτής για διερεύνηση ισχυρισμών σε καταγγελία της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, και της ανώτερης λειτουργού στις Φυλακές Αθηνάς Δημητρίου εις βάρος του κ. Κατσουνωτού. Το πόρισμα αυτό, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις της Υπουργού, δεν δόθηκε στην Αστυνομία.

Εξάλλου Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δήλωσαν ότι δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς, ούτε εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ