Κύπρος: Στην Ιερά Σύνοδο ο Νίκος Αναστασιάδης για να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος εμμένει σε θεωρίες συνομωσίας

Για δεύτερη φορά ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, παρέστη σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, για να πείσει τους Συνοδικούς για την αναγκαιότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό πολιτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος εμμένει σε θεωρίες συνομωσίας βλέποντας σχέδιο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» πίσω από τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό πολιτών.

Η Ιερά Σύνοδος επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κάλεσε όλους αρχιερείς, ιερείς και λαϊκούς να υπακούσουν σε αυτή. Εκτός αυτού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση προς τους ιεράρχες να βοηθήσουν την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει είτε σε αντιπαράθεση είτε σε ρήξη με κανέναν, και ο καθένας μπορεί να εκφέρει ελεύθερα την άποψη του, όμως λόγω της επιρροής που ασκούν οι ιεράρχες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα όσα εκφράζουν δημόσια.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα, με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνομιλία που είχε με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο ήταν εποικοδομητική και ότι δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη εφόσον μιλάμε για εθελοντική ενθάρρυνση στον εμβολιασμό.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, σε ανακοίνωση του τόνισε ότι εμμένει στην άποψη για τα εμβόλια ωστόσο δημοσίως προτίθεται να σωπάσει, νοουμένου ότι δεν θα τον προκαλέσει κάποιος. Ο ίδιος εισηγήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την εισαγωγή νέων φαρμάκων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που όπως λέει χρησιμοποιούνται ήδη στην Αμερική και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

«Φάρμακο» το λάδι
Εν τω μεταξύ κάτοικοι χωριών που ανήκουν στην μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου κατήγγειλαν στην Ιερά Σύνοδο με επιστολή τους, την δράση ιερέων οι οποίοι προτείνουν στους πιστούς να μην εμβολιαστούν αλλά να χρησιμοποιούν λάδι από καντήλια και να κάνουν ευχέλαια. Άλλοι ιερείς που καλούν τους πιστούς να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν επιτρέπουν την είσοδο στις εκκλησίες χωρίς μάσκα φέρονται να απειλούνται ότι θα τους κοπεί ο μισθός και θα τεθούν σε αργία.