Κύπρος: Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στα κατεχόμενα της Κύπρου βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου και αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και εκπρόσωπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ούστελ, τον «υπουργό Εξωτερικών», τους εκπροσώπους της «κυβέρνησης» και εκπροσώπους οργανώσεων.

Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω της συνολικής εμπρηστικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, αλλά και της οργής για την έκθεση-«ράπισμα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση για αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας δεν ωφελούν», είχε αναφέρει στην απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες», σημείωσε.

Στη Λευκωσία την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στη Λευκωσία την Παρασκευή για συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Ν. Αναστασιάδη, A. Ιωσήφ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.