Κύπρος: Σχεδιάζει να ακυρώσει την απόφαση της ΕΕ για την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων

Κύπρος

Η Κύπρος, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την απόφαση της Ε.Ε που αφορά την αναστολή των ρωσικών πτήσεων με βάση τα όσα διεμήνυσε ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ να κλείσει ο εναέριος χώρος για τις ρωσικές πτήσεις, στο πλαίσιο των περιορισμών που έχει επιβάλει στη Μόσχα εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Επεσήμανε ότι στο προσεχές μέλλον, η χώρα αναμένεται να συζητήσει την πιθανότητα να βρεθεί μία λύση για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να διεξαχθεί μία συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Κατ’ όπιν αυτού, αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις σχετικά με την απαγόρευση πτήσεων για τη Ρωσία.

Η Κύπρος έχει 50.000 μόνιμους Ρώσους κατοίκους, με τους 40.000 να ζουν στην δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή πόλη, της Λεμεσού.

Επειδή οι άνθρωποι αυτοί απαγορεύεται να φύγουν από την Κύπρο με απευθείας πτήση προς την Ρωσία τους κόβεται κάθε επικοινωνία με την χώρα τους.

Ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη που είναι ανοιχτά δεν μπορούν να πάνε αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να πηγαίνουν στο Ισραήλ στην καλύτερη περίπτωση ή σε άλλες αραβικές χώρες που θα προσθέσει στο ταξίδι τους μαζί με τις ανταποκρίσεις χρόνο και κόστος.

Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί στο απώτερο μέλλον, αναμένεται να συμβεί άμεσα εντός του Μαρτίου και επιβάλλεται η επανεξέταση και η αλλαγή της απόφασης.

Σε διαφορετική περίπτωση εκτός από τις απώλειες που θα υποστεί στον τουρισμό η Κύπρος θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες σε ρωσικά κεφάλαια που θα φύγουν από τις κυπριακές τράπεζες.