Κύπρος: Προς Χριστοδουλίδη… βλέπει η ΕΔΕΚ – Τάση προς Νίκο στην ΔΗΠΑ

Κύπρος: Προς Χριστοδουλίδη

Όλα τα κόμματα, και ιδιαίτερα η ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, με συνολική εκλογική δύναμη που ξεπερνά το 15%, μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία για να συμπληρώσουν πλήρως το σκηνικό των προεδρικών εκλογών του 2023.

Στην ΕΔΕΚ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση, η οποία θα ληφθεί σε επίπεδο συνεδρίου στις 13 Ιουλίου, με αντιπροσώπους από όλη την Κύπρο.

Πληροφορίες από την ΕΔΕΚ κάνουν λόγο για σαφή τάση υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ορισμένα στελέχη, με επικεφαλής τον Κωστή Ευσταθίου, προκρίνουν υποψηφιότητα Γιώργου Κολοκασίδη.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Η απόφαση του ΔΗΚΟ την περασμένη Κυριακή να ταχθεί υπέρ του Χριστοδουλίδη δημιουργεί ένα δεδομένο που ενισχύει την τάση υπέρ Χριστοδουλίδη.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι και το κλίμα που υπάρχει υπέρ του Χριστοδουλίδη μεταξύ των στελεχών της «άλλης ΕΔΕΚ», της ομάδας δηλαδή που βρίσκεται εκτός κόμματος μετά τη γνωστή σύγκρουση με την ομάδα της ηγεσίας, υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στην Δημοκρατική Παράταξη τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα αφού όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες και τα τρία σενάρια είναι πιθανά, δηλαδή, στήριξη ενός εκ των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας.

Οι πληροφορίες αναφέρονται σε τάση υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά σημειώνουν ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, όπως το άγνωστο μέχρι τώρα πρόγραμμα διακυβέρνησης του τέως ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν τις πολύ καλές σχέσεις του Προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν και άλλων αξιωματούχων με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, πλην όμως αναμένουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις δημοσκοπικές του επιδόσεις ώστε να έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι υποψηφιότητα με νικηφόρα προοπτική.

Υπαρκτό είναι και το κλίμα υπέρ Αβέρωφ Νεοφύτου, παρά τις επιφυλάξεις στελεχών που διαφωνούν με μια τέτοια συνεργασία. Η ΔΗΠΑ θα έχει επαφές και με τους τρεις υποψηφίους. Μέχρι τώρα έχει κλειδώσει για την Παρασκευή η δεύτερη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Και στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι αποφάσεις φαίνεται ότι τοποθετούνται σίγουρα όχι πριν τον Σεπτέμβριο.

Η ηγεσία αναμένει τις απαντήσεις από τους υποψήφιους Προέδρους σε μια σειρά από θέματα πολιτικής, οι οποίες θα αξιολογηθούν για τα περαιτέρω.

Η απόφαση θα ληφθεί από διευρυμένο Σώμα στο οποίο μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και άλλοι αξιωματούχοι.

Με βάση το καταστατικό του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για να υποστηριχθεί ένας υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% και πάνω από το εν λόγω διευρυμένο σώμα.

Σαφείς τάσεις δεν γίνονται ορατές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλές και διαφορετικές απόψεις αλλά και αφετηρίες ακόμη και μεταξύ της ηγετικής ομάδας του Κινήματος.