Κύπρος: Πάνω από 2.000 φωλιές θαλάσσιων χελωνών το 2021 στην περιοχή Λάρα

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1976 με παρατηρήσεις προκειμένου να γίνει εντοπισμός ως προς το ποιες παραλίες προτιμούν οι χελώνες

Ως υπεύθυνοι εμπειρογνώμονες του Συνδέσμου Έρευνας και Προστασίας της Μεσογειακής Χελώνας (Mediterranean Turthle Research and Conservation Society) τόσο ο ίδιος όσο και η Ιταλίδα συνεργάτιδα του Angela Mastrogiacomo, βιολόγοι, σε συνεργασία και με άλλα μέλη του Συνδέσμου και με την τεχνική υποστήριξη δύο μελών του Σωματείου Νεολαίας Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, εργάζονται για την προστασία της χελώνας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για την χελώνα Καρέτα (Caretta caretta) που χαρακτηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως ευάλωτη (vulnerable), και την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) ως που απειλείται με εξαφάνιση (endangered), ο κ. Δημητρόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος ασχολείται με τις χελώνες και την προστασία τους για πάνω από 40 χρόνια και εδώ και κάποια χρόνια με το επιστημονικό πρόγραμμα προστασίας των χελωνών.

Πρόσθεσε ότι μαζί με την Ιταλίδα συνεργάτιδα του προχωρούν στη διατήρηση της χελώνας αλλά και στις σχετικές μελέτες που χρειάζονται σχετικά με το πρόγραμμα.

Κυρίως, είπε, «επισκεπτόμαστε την δυτική ακτή του Ακάμα, από την Τοξεύτρα μέχρι την Λάρα και επίσης την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι και πιο βόρεια, που χαρακτηρίζονται κύριες περιοχές», προσθέτοντας ωστόσο πως επισκέπτονται και την υπόλοιπη Κύπρο.

Επεσήμανε επίσης πως το πρόγραμμα το επεξεργάζονται σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας. Όπως εξήγησε, τοποθετούν ειδικά «κλουβιά για την προστασία των φωλιών που εμποδίζουν την οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση αλλά και την παρέμβαση των αλεπούδων».

Αναφερόμενος στα περσινά στοιχεία που κατέγραψαν, είπε πως πέρσι εντοπίστηκαν πέρα των 2.000 φωλιών θαλάσσιων χελωνών, πράσινων και καρέτα στον Κόλπο Χρυσοχούς και τη δυτική ακτή. Απαντώντας σε ερώτηση για τον χώρο προτίμησης της Πράσινης Χελώνας είπε ότι κυρίως γεννά στην δυτική περιοχή του Ακάμα και όχι στις άλλες περιοχές.

Κάλεσε επίσης το κοινό να αντιληφθεί ότι οι χελώνες αποτελούν σημαντικό είδος και ότι η προστασία τους έχει ως αποτέλεσμα την προστασία και όλων των άλλων ειδών και βιότοπων τόσο εντός, όσο και εκτός της θάλασσας που συσχετίζονται με την χελώνα.

Ο κ. Δημητρόπουλος ανέφερε ότι κατανοεί πως ο κόσμος επιθυμεί να βλέπει τις χελώνες, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να γνωρίζει ότι «οι χελώνες δεν επιθυμούν να βλέπουν εμάς». Αυτό που χρειάζονται, είπε, είναι την ησυχία τους, ενώ η περιέργεια του κόσμου άθελα προκαλεί ζημιά.

Η επιβίωση τους εξαρτάται από την ησυχία τους, συμπλήρωσε. Επομένως, είπε, εάν ο κόσμος θέλει να τις προστατεύσει πρέπει να τις σεβαστεί. Πρόσθεσε ακόμη πως αν κάνουμε λάθη τώρα αυτά τα λάθη θα φανούν πολλά χρόνια μετά.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πιστέντης, πρώην Επαρχιακός του Τμήματος Αλιείας, ο οποίος εργάστηκε στο πρόγραμμα προστασίας των χελωνών από τα πρώτα χρόνια και εξακολουθεί να εμπλέκεται, μιλάει στο ΚΥΠΕ για το πρόγραμμα από την έναρξή του.

Το πρόγραμμα, είπε, ξεκίνησε το 1976 με παρατηρήσεις προκειμένου να γίνει εντοπισμός ως προς το ποιες παραλίες προτιμούν οι χελώνες. Ακολούθως, ανέφερε, το 1978 εγκατέστησαν τον σταθμό στην περιοχή της Λάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του προγράμματος εντοπίστηκε ότι την περιοχή της Λάρας επισκέπτονται τόσο Πράσινες χελώνες όσο και χελώνες Καρέτα – Καρέτα.

Αρχικά, είπε, ο σταθμός αρχικά εγκαταστάθηκε σε ένα πρόχειρο υπόστεγο με αντίσκηνα. Εκεί όλο το 24χρονο γίνονταν καταγραφές και έρευνες. Δημιουργήθηκε επίσης ένας μετεωρολογικός σταθμός με θερμόμετρα με τα οποία γίνονταν μετρήσεις των θερμοκρασιών, του καιρού, των ανέμων και τα κυμάτων, συμπλήρωσε.

Επίσης, το πρόγραμμα επισκέπτονταν εκπαιδευόμενοι από διάφορες χώρες, εκ μέρους της ΕΕ και διέμεναν στον σταθμό μαζί τους.

Ο κ. Πιστέντης κάλεσε τον κόσμο να προσέχει τις χελώνες και να μην διανυκτερεύει το βράδυ στην παραλία, να μην ανάβει φωτιές και κατά την διάρκεια της ημέρας να αποφεύγει να τοποθετεί ομπρέλες και κρεβατάκια, γιατί, όπως εξήγησε, πέραν του ότι μπορεί να καταστραφούν οι φωλιές αλλοιώνεται και η θερμοκρασία της άμμου και επηρεάζονται τα αυγά.