Κύπρος: Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες στην Άλασσα

Ολονύχτιες ήταν οι μάχες με την πύρινη λαίλαπα τόσο στην περιοχή της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού, όσο και στην Σταυροκόννου στην Πάφο.

Ο συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις τέθηκε λίγο μετά τις 14:00 όταν ξέσπασε φωτιά πλησίον του δρόμου, λίγο πριν το φράγμα του Κούρρη.

Αμέσως λόγω ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η φωτιά επεκτάθηκε, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2» με 8 πτητικά μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο.

Οι πύρινες γλώσσες απείλησαν αριθμό κατοικιών, τόσο στην Άλασσα που έγιναν και προληπτικές εκκενώσεις, όσο και σε γειτονικές περιοχές όπως η Απαισιά και η Κορφή. Οι πυκνοί καπνοί σκέπασαν την επαρχία Λεμεσού, ενώ σε κάποια στιγμή έφτασαν μέχρι και τα παράλια.

Η πυρκαγιά γρήγορα επεκτάθηκε και μαινόταν ανεξέλεγκτη για ώρες, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν τιτάνιες μάχες με τις φλόγες ώστε να σώσουν σπίτια και υποστατικά.

Με τη δύση του ήλιου τα πτητικά μέσα καθηλώθηκαν και συνεχίστηκε επιτήρηση του μετώπου με τη χρήση drone αλλά και τη συμβολή των επίγειων δυνάμεων από πυροσβεστική, τμήμα δασών και εθελοντές.

Η φωτιά γύρω στις 9 το βράδυ οριοθετήθηκε ωστόσο στο σημείο παρέμειναν μέχρι το πρωί δυνάμεις. Με το πρώτο φως της μέρας τα πτητικά μέσα άρχισαν εκ νέου ρίψεις νερού ενώ στην Κύπρο βρίσκονται και τα δύο ελικόπτερα από την Ιορδανία.

Από την επέλαση της φωτιάς κατακάηκαν σύμφωνα με την πυροσβεστική περί τα 2,5 με 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

Στο Συντονιστικό Κέντρο που στήθηκε υπό τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο, έσπευσε για αυτοψία το απόγεμα της Παρασκευής και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Όπως διαμήνυσε ο ΠτΔ θα εξεταστεί το θέμα αυστηροποίησης των ποινών και τοποθέτησης καμερών.

Σε δηλώσεις του από το Συντονιστικό Κέντρο ανέφερε επίσης πως ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση της πυρκαγιάς και δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα είδε και ταυτόχρονα συνεχάρη τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το έργο τους.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Ιορδανία και το Ισραήλ που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι είχε επικοινωνία με την Αστυνομία και πως τα αίτια της πυρκαγιάς, θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

«Σίγουρα είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιες επαγγελματίες. Ο κάθε ένας όμως από εμάς πρέπει να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη γιατί πολλές φορές οι πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα», υπογράμμισε.

Πληροφορίες ενώπιον των αρχών για ύποπτο όχημα

Πληροφορίες για όχημα που φαίνεται να κινείτο ύποπτα στην περιοχή την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών

οι οποίες καλούνται να βρουν στοιχεία και μαρτυρίες, ώστε να διακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της φωτιάς.