Κύπρος: Οι Τούρκοι κατασκεύασαν νέο φυλάκιο μέσα στη νεκρή ζώνη στην Δένεια με την… άδεια του ΟΗΕ -Βίντεο

Κύπρος

Οι Τούρκοι δημιούργησαν προκεχωρημένο φυλάκιο μέσα στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους κυανόκρανους της UNFICYP του ΟΗΕ όπως αποκάλυψε ο Χριστάκης Παναγιώτου, κοινοτάρχης του χωριού Δένεια.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τον καθορισμό της Γραμμής Κατάπαυσης του πυρός, οι Τούρκοι εισβολείς εξακολουθούν να προκαλούν εντός της Νεκρής Ζώνης. 

Αυτή τη φορά, κατασκεύασαν νέο φυλάκιο στην περιοχή της ημικατεχόμενης κοινότητας Δένειας, στη δυτική μεριά του χωριού και εκεί όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γεωργών, με “φόντο” την κυριότητα σε σπαρμένα χωράφια.

Ο Κοινοτάρχης Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι τα κατασκευαστικά έργα στο φυλάκιο άρχισαν πριν από περίπου δέκα ημέρες, με χωματουργικές εργασίες, ρίψη μπετόν και ανέγερση πολυβολίων.

Μόλις χθες, κάτοικοι του χωριού και γεωργοί διαπίστωσαν ότι το φυλάκιο επανδρώθηκε με στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, ενώ ο κύριος Παναγιώτου σημείωσε ότι βρίσκεται στα όρια μεταξύ της Πράσινης γραμμής και των κατεχομένων, γεγονός που συνιστά παραβίαση του status quo.

“Οι Τούρκοι επειδή διεκδικούν αυτά τα χωράφια εκεί και μάλλον θέλουν να τα βλέπουν όλοι μέρα. Τα χωράφια αυτά τα έσπερναν Ελληνοκύπριοι γεωργοί και επιδοτούνταν από τον ΚΟΑΠ. Πριν από δύο χρόνια, ήρθαν Τουρκοκύπριοι γεωργοί και τα θέρισαν και έκτοτε δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια.”

Ο κύριος Παναγιώτου υπογράμμισε ότι παρά τα διαβήματα που έγιναν από την τοπική αρχή προς την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου των Ηνωμένων Εθνών, δεν λήφθηκε καμία απάντηση σε σχέση με την ανέγερση του νέου φυλακίου.

Την ίδια ώρα, η UNFICYP απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Δένειας για επιδιόρθωση του παλιού δρόμου Μάρφου-Λευκωσίας, που διέρχεται από το Μάμμαρι προκειμένου να διευκολυνθεί η διακίνηση κατοίκων και γεωργών.

“Δεν μας έχουν δώσει ούτε την κατάλληλη απάντηση γιατί δεν δέχονται. Η κυβέρνηση και το κράτος παραχώρησε τα χρήματα που χρειάζονται γιατί είναι πολύ επικίνδυνος, αλλά η “δεύτερη κυβέρνηση” τα Ηνωμένα Έθνη δεν δέχονται.”

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η μετάβαση κλιμακίου λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή για να δουν από κοντά τις νέες προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους, προκειμένου να ληφθούν μέτρα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδράει «χλιαρά» και απλώς δέχεται την… μοίρα της.

Είναι ακατανόητο γιατί ακόμη δεν έχει ζητηθεί η αντικατάσταση του διοικητή της UNFICYP κ. Στιούαρτ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όσα λαμβάνουν χώρα και «σφυρίζει αδιάφορα».