Κύπρος, οι μαθητές σε όλες τις πόλεις καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους: «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της»

Με κεντρικό σύνθημα «Κύπρος – Ελεύθερη – Επανενωμένη Κοινή Πατρίδα – ένας λαός», εκατοντάδες μαθητές, ξεχύθηκαν στους δρόμους -κρατώντας κυπριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Η Κύπρος ανήκει στο λαό της»- για να καταδικάσουν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους διοργανώνονται από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στη Λευκωσία η αντικατοχική πορεία των μαθητών, η οποία είναι και φέτος μαζική, άρχισε από την Αγορά Χονδρικών Πωλήσεων στο Καϊμακλί και κατέληξε στο Οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

Κατά την άφιξη της πορείας έξω από το Οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιώργος Μωυσή, πραγματοποίησε ομιλία επισημαίνοντας πως «σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Εννέα χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο,

Ραούφ Ντενκτάς προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση».

Υπέδειξε επίσης, μεταξύ άλλων, πως «το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα προστασίας της νομιμότητας και της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της ΠΣΕΜ:

Συμμαθητές και Συμμαθήτριες,

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Εννέα χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση.

Η διεθνής κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασαν τις διχοτομικές ενέργειες της Τουρκίας, κηρύσσοντας παράνομη την ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα προστασίας της νομιμότητας και της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να πληγώνουν τον κυπριακό λαό στο σύνολο του. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, δεν θα δικαιωθούν όσο συνεχίζεται η κατοχή. Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστών και στις δύο κοινότητες, ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός και η μισαλλοδοξία, οδήγησαν το λαό μας στην καταστροφή. Δεν θα επιτρέψουμε στον ιμπεριαλισμό και στο σοβινισμό να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους σε βάρος της Κύπρου, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση.

Συμμαθητές και συμμαθήτριες,

Ως μαθητές και μαθήτριες, το μέλλον αυτού του τόπου, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που εξελίσσονται ανά το παγκόσμιο, σήμερα καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και το λαό μας. Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση.

Ως ΠΣΕΜ, συνεχίζουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αγωνιζόμαστε για:

 απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας

 λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια

 αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων

 να σταλούν μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Για μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη και κυρίαρχη. Η Κύπρος δεν χρειάζεται στρατούς, συρματοπλέγματα και ξένους κηδεμόνες να μας επιτηρούν, ούτε καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Παρακολουθούμε με ανησυχία την στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών. Ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος και αυτό μόνο τη διχοτόμηση εξυπηρετεί. Ο νεκρός χρόνος χωρίς συνομιλίες έφερε δυστυχώς νέα τετελεσμένα.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάνω στις διαχρονικές θέσεις της και με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας και των τουρκοκυπρίων.

Η μακρά περίοδος του αδιεξόδου και του διαπραγματευτικού κενού είχε τις παρενέργειές της. Προέκυψαν νέα παράνομα τετελεσμένα, επιβαρυντικά για τις προοπτικές επίτευξης λύσης, τα οποία προκάλεσε η Τουρκία τόσο στην Πύλα, τόσο στην Αμμόχωστο με το άνοιγμα ενός μέρους της περίκλειστης, τόσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπρόσθετα αυτών των αρνητικών εξελίξεων αποτελεί και το γεγονός πως στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος είναι οπαδός της διχοτόμησης και της λύσης των δύο κρατών.

Για την πρόκληση νέων τετελεσμένων, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την αποενοχοποίησή της από τον διεθνή παράγοντα για το αδιέξοδο. Εκμεταλλεύτηκε επίσης τις αστοχίες και τα λάθη της δικής μας πλευράς στη διαχείριση του Κυπριακού όλο αυτό το διάστημα. Ενώ η δική μας πλευρά διακήρυσσε την ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, την ίδια ώρα ακύρωνε συγκλίσεις με τις λεγόμενες «νέες ιδέες» τόσο στο θέμα της πολιτικής ισότητας όσο και στα ζητήματα του πολιτεύματος και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή χαιρετίζουμε τους χιλιάδες των Τουρκοκυπρίων που κατά τα τελευταία χρόνια διαδήλωσαν κατά χιλιάδες κατά της προσπάθειας της Τουρκίας για επέμβαση στα εσωτερικά της κοινότητας τους, αλλά και στο νησί γενικά, καταδικάζοντας παράλληλα τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Στέλνουμε σε αυτούς μηνύματα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Ως μαθητές και μαθήτριες, ως η φωνή του μέλλοντος, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούμε ανάχωμα σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση, να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στον τόπο που τους γέννησε. Γιατί αυτό το μικρό νησί, αυτός ο λαός δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένος.

Με τις σημερινές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στα σάπια ιδεώδη του εθνικισμού – σοβινισμού να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για την Κύπρο μας, για το λαό μας, ας βροντοφωνάξουμε για να ακουστεί παντού: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΟΧΗ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ». Ας σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, το κοινό σύμβολο ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και να βροντοφωνάξουμε «ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΜΕΝΗ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ». Ας στείλουμε το μήνυμα στους εμπόρους του ιμπεριαλισμού που χαράζουν σύνορα με το αίμα των λαών, ας στείλουμε το μήνυμα στους εμπόρους του εθνικισμού που δηλητηριάζουν συνειδήσεις, πως λογάριασαν λάθος. Λογάριασαν χωρίς τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, χωρίς τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται για επανένωση του τόπου και του λαού μας, λογάριασαν λάθος, γιατί σήμερα ακούγεται η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της νέας γενιάς, η φωνή του κυπριακού λαού που στέλνει ηχηρό μήνυμα πως:

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ».