Κύπρος: Ο Αναστασίαδης «κάρφωσε» την Τουρκία για τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία

Κύπρος: Ο Αναστασίαδης
CAPTION CORRECTION OF GRAMMAR Cypriot President Nikos Anastasiadis addresses the media after his meeting with European Commission President Jose Manuel Barroso, at the European Commission headquarters in Brussels, Thursday, May 23, 2013. (AP Photo/Yves Logghe)

Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο της παροχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενέργεια, τον προβληματικό ρόλο της Τουρκίας καθώς η χώρα δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Καθώς και την ανάγκη οι σχεδιασμοί για ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης να λάβουν υπόψη και τις απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Ελλάδα από την Τουρκία, υπογράμμισε στην παρέμβασή του το απόγευμα της πρώτης ημέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, στην παρέμβασή του κατά την απογευματινή ολομέλεια της συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία,

«ως μια υπό κατοχή χώρα εδώ και σχεδόν 48 χρόνια που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, αντιλαμβάνεται πλήρως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη «μεταξύ άλλων, και μέσω συνεργείων με κράτη της ευρύτερης περιοχής μας για μεταφορά ενέργειας προς της Ευρώπη».

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ιδιαίτερα τον ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικής πηγής ενέργειας και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών εφοδιασμού ενέργειας «μέσω της υλοποίησης διασυνοριακών διασυνδέσεων».

Ως παραδείγματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε την «ηλεκτρική διασύνδεση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη όπως προγραμματίζεται μέσω των Euroafrica και Euroasia Ιnterconnectors,

όπως επίσης και στις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται για μεταφορά πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων, με πρώτη ύλη το υδρογόνο από την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη».

«Η άμεση, ενωμένη και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεικνύει την ικανότητα της Ένωσης να λαμβάνει αποφάσεις επί τέτοιων θεμάτων, ανεξαρτήτως κόστους» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τη δήλωση του Kυβερνητικού Εκπροσώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «στηλίτευσε», όπως αναφέρεται, ενώπιον των ομολόγων του την «απαράδεκτη στάση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ένεκα της εισβολής της στην Ουκρανία,

αφού πέραν από το ότι εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα επηρεάζει σημαντικά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα οποία σε τελική ανάλυση αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ «προκειμένου να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε ως ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, εκεί όπου χρειάζεται, στην ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»,

ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως στους σχετικούς σχεδιασμούς «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απειλές και προκλήσεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν από την Τουρκία».