Κύπρος: Νέο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον της UNFICYP

Σε μονομερή, παράνομη επιχείρηση ανατροπής του εδαφικού status quo της Κύπρου προχώρησαν οι κατοχικές αρχές, με Τουρκοκύπριους να επιτίθενται σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες βρίσκονταν στο σημείο για να εμποδίσουν την έναρξη κατασκευής μη εξουσιοδοτημένου δρόμου στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ νοσηλεύονται σε νοσοκομείο μετά από την επίθεση που δέχθηκαν στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, οι τραυματίες από την επίθεση ανδρών του τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος εναντίον μελών της Ουνφικύπ, εντός της νεκρής ζώνης στην Πύλα, είναι τέσσερις. Τρεις νοσηλεύονται, οι δύο με σοβαρά τραύματα, ένας από αυτούς στο κεφάλι. Ενας ειρηνευτής χτυπήθηκε με κλωτσιές στο έδαφος. Οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης υπέστησαν ζημιές.

Μενέντεζ: «Εγκληματική ενέργεια οι τουρκοκυπριακές ενέργειες στην Πύλα κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων»

Στην έντονη καταδίκη της επίθεση των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα προχώρησε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Όπως σημείωσε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Η Ανακοίνωση του Μπομπ Μενέντεζ για την Επίθεση στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ στην Πύλα

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης».