Κύπρος: Με τις πατάτες στο χέρι οι παραγωγοί στα κατεχόμενα

Κάτω από τον τίτλο «Έμειναν οι πατάτες στο χέρι, μπορεί να σταματήσει η παραγωγή», η Kıbrıs (29.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης παραγωγών πατατών», Ενγκίν Χάλκσεβεν δήλωσε ότι μειώθηκε η κατανάλωση πατατών στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας του Covid-19 και ότι πολλοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο Χάλκσεβεν ανέφερε ότι λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων και της επιστροφής των φοιτητών στις χώρες τους, η μηνιαία κατανάλωση πατατών μειώθηκε από 1,200 τόνους στους 700 τόνους. Σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά, ο Χάλκσεβεν είπε ότι πολλοί παραγωγοί θα μείνουν χρεωμένοι λόγω της ζημιάς που θα πάθουν από το γεγονός ότι τους έμειναν 4-5 τόνοι πατάτες και δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους.

Υπογραμμίζοντας ότι λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων τους έμειναν και οι πατάτες που θα πουλούσαν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Χάλσεβεν επεσήμανε ότι υπάρχει υπερπαραγωγή πατατών και στις ελεύθερες περιοχές και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτηση πατατών από τους Ελληνοκύπριους όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Είπε ότι η τιμή των πατατών έπεσε κάτω από τις 2,35 ΤΛ που είναι η τιμή κόστους του παραγωγού και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί ήρθαν σε σημείο να σταματήσουν την παραγωγή λόγω της μεγάλης ζημιάς.