Κύπρος – Κατεχόμενα: Η Άγκυρα ετοιμάζει σόου με επίσκεψη Ερντογάν – Ο Τατάρ μιλά για «δύο λαούς»

Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται τα επισκεφθεί τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στις 20 Ιουλίου για να έχει επαφή με τον Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να βάλει τον θεμέλιο λίθο στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου εκεί που θα κτιστεί το νέο πολυτελέστατο λεγόμενο προεδρικό Μέγαρο και το κτήριο της Βουλής του ψευδροκάτους, τα οποία είχε προαναγγείλει στην τελευταία του επίσκεψη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ερσίν Τατάρ, το πρόγραμμα για τις 20 Ιουλίου θα οριστικοποιηθεί κατά τις επαφές που θα έχει σήμερα (23/6) στα κατεχόμενα ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Η επιστολή Τατάρ στον Αναστασιάδη

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2022, είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις και στόχους της τουρκικής πλευράς.

Με την επιστολή του, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος ζητά την εκ προοιμίου αναγνώριση για να αρχίσει η όποια συζήτηση, ενώ επαναλαμβάνεται συνεχώς τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν «δυο λαοί» στην Κύπρο. Ισχυρισμός που διατυπώνεται για να αναδειχθεί το τουρκικό αφήγημα των δυο κρατών.

Στην επιστολή του ο Τατάρ σημειώνει πως δεν αποδέχεται τη βάση των συνομιλιών, επικαλείται επί τούτου και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

(στην άτυπη της Γενεύης) ενώ αναφέρεται στην «κυριαρχική ισότητα», στο «ίσο διεθνές καθεστώς» και τα «εγγενή δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων.

Πρόκειται για στοχευμένες αναφορές, που καθορίζουν το πλαίσιο των κινήσεων της κατοχικής δύναμης, που παραπέμπει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στην ίδια λογική κινείται και στα ΜΟΕ, απορρίπτοντας εκείνα που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει δικά του.