Κύπρος και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν Πλαίσιο Συνεργασίας, για την προώθηση των επενδύσεων

Πλαίσιο προγράμματος υπέγραψαν το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός και ο Σαουδάραβας Υπουργός Επενδύσεων, Καλίντ Αλ Φαλίχ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων και έρχεται ως αποτέλεσμα της κοινής αναγνώρισης των προσφερόμενων ευκαιριών», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής ο κ. Κεραυνός.

Σημείωσε πως κατά την συνάντηση με τον Σαουδάραβα Υπουργό, τέθηκαν οι προοπτικές για επενδύσεις σε μια σειρά τομέων προτεραιότητας, όπως η τεχνολογία και πληροφορική (ICT), ο τουρισμός, ο τομέας της φιλοξενίας, η ναυτιλία, η υγεία και η εκπαίδευση.

Ο κ. Κεραυνός είπε ακόμη ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι η επίσκεψη από τον κ. Αλ Φαλίχ είναι η πρώτη που δέχεται κατά την νέα του θητεία ως νέος Υπουργός Οικονομικών.

Η συνεργασία, βάσει του υπογραφέντος πλαισίου, διαλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε σχέση με τις ευκαιρίες και πρωτοβουλίες για επενδύσεις, την πραγματοποίηση επισκέψεων ειδικών στις δύο χώρες, τη συνεργασία στην έρευνα σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος και τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα των επενδύσεων.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Αλ Φαλίχ εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του προγράμματος, «το οποίο θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα των επενδύσεων και θα ανοίξει μια νέα εποχή οικονομικής συνεργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ των δύο κρατών».

Το πρόγραμμα θα διευκολύνει συνεχείς ανταλλαγές μεταξύ των σαουδαραβικών και των κυπριακών επιχειρήσεων, πρόσθεσε, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι αργότερα θα περάσει μερικές ώρες συζητώντας με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

Παράλληλα, ο Σαουδάραβας Υπουργός δήλωσε ότι η υπογραφή του προγράμματος έρχεται μερικούς μήνες μετά τη συμφωνία ορόσημο, όπως την χαρακτήρισε, που αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ φορέων της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας για την κατασκευή του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East Med Data Corridor).

Ελπίζουμε να κτίσουμε σε αυτό το μομέντουμ, που δημιούργησε η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα και το ΕΜC από την ευθυγράμμιση των ηγετών μας και να ξεκινήσουμε την συνεργασία μας σε τομείς όπως το ταξίδι, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, κατέληξε.

Συνάντηση και με ΠτΔ

Στο μεταξύ, τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας, η οποία ενισχύεται συνεχώς από το 2017 και εντεύθεν.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκαν ακόμη στη σημασία της υπογραφής, του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τονίστηκε η βούληση των δύο χωρών για συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, των Οικονομικών Υπηρεσιών και της Ενέργειας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «σημειώθηκε η βούληση εκατέρωθεν να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων συμφωνιών που εκκρεμούν σε τομείς, όπως ο Τουρισμός και η Ανώτερη Εκπαίδευση,

και σημειώθηκε η αμοιβαία επιθυμία όπως οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών θεσμοθετήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, έτσι ώστε πέραν της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας ενθαρρυνθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για να επισκεφθεί την Κύπρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ