Κύπρος: Έτοιμη η νέα «κανονικότητα» – Μόνο με «πάσο κορωνοϊού» οι μετακινήσεις από Δευτέρα

Κύπρο

Τη σταδιακή χαλάρωση του αυστηρού lockdown το οποίο επιβλήθηκε για δύο εβδομάδες και λήγει την Κυριακή, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Από την Δευτέρα καταργείται η υποχρέωση αποστολής sms για τις μετακινήσεις αλλά η πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους θα επιτρέπεται μόνο με πάσο κορωνοϊού (coronapass).

​​​​​​​Το πάσο θα είναι αναγκαίο για τη μετάβαση σε εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, σχολές χορού, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια και γάμους.

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για το coronapass. Συγκεκριμένα κορωνοπάσο θα έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες εάν διαθέτουν αρνητικό test

(pcr /rapid) με ισχύ 72 ώρες ή έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εγκεκριμένου εμβολίου και έχουν περάσει τουλάχιστον 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα το coronapass είναι απαραίτητο για διαμονή σε ξενοδοχεία που ανοίγουν στις 10 Μαΐου, αλλά και για τους θεατές του τελικού κυπέλου ποδοσφαίρου της Κύπρου. Δεν θα είναι απαραίτητο για τους φούρνους, supermarket, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Επίσης την Δευτέρα ανοίγουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, και οι εμπορικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.