Κύπρος: Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ – Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΠτΔ – Γενική Συνέλευση ΟΕΒ Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ). // PoR – OEB General Meeting Hilton hotel, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, addresses the annual General Meeting of the Cyprus Employers and Industrialists Federation (OEB).

Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα τις κυρώσεις, είπε «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με τον Σύνδεσμο Λογιστών. Συμφωνούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας.

Άρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία, έτσι ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετά υπέφερε και το κράτος και η Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας από τέτοιου είδους καταστάσεις. Άρα, εμείς είμαστε έτοιμοι, μόλις έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με μοναδικό στόχο αυτό που σας προανέφερα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλα ονόματα προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ας κάνουμε υπομονή. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν νέες καταχωρίσεις είτε από πλευράς των ΗΠΑ, της Βρετανίας είτε από πλευράς της ΕΕ. Επαναλαμβάνω, ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει. Είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ έγιναν βήματα από πλευράς του κράτους, εντούτοις παρασυρόμαστε από κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «έχουν γίνει πάρα πολλά. Θα γίνουν και άλλα που πρέπει να γίνουν για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν περιποιεί τιμή σε κανένα μας κάθε τόσο να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις ή να βλέπουμε δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας. Είναι κάτι αρνητικό για την Κυβέρνηση, είναι κάτι αρνητικό για το κράτος, είναι αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι αρνητικό για τους πολίτες.

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Οι όποιες πληροφορίες θα τεθούν ενώπιον μας, θα τις διερευνήσουμε, δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα και αυτή είναι η προσέγγιση η δική μας».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπήρξε διαβούλευση με τις ΗΠΑ όπως είχε διερωτηθεί ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι φυσικά. Υπάρχει συνεννόηση ή διαβούλευση για τις αποφάσεις μιας ξένης Κυβέρνησης;

Και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα και με τον κ. Κληρίδη, αλλά και με τους εκπροσώπους των άλλων εποπτικών Αρχών και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είμαστε στην ίδια γραμμή.

Επαναλαμβάνω, είναι μια ευκαιρία. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε οποιουσδήποτε, αν υπάρχουν, που παραβιάζουν τις κυρώσεις και δεν πρέπει να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο θέμα.

Συμφωνώ ότι έγιναν σημαντικότατα βήματα. Σε εκείνο που στοχεύουμε είναι να τερματιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σωστά έπραξαν οι τράπεζες που εφάρμοσαν τις κυρώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «οι τράπεζες κινούνται στη βάση του δικού τους πλαισίου. Θα πρέπει, είναι σημαντικό, να διασφαλίσουμε και αυτό τον τομέα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία ειδικότερα του τραπεζικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τι επωμισθήκαμε ως χώρα λίγα χρόνια νωρίτερα».