Κύπρος: Eπιστολές σε Ρώσους από τράπεζες για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους

Μετά το νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη Ρωσία και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα δικηγόρων και λογιστών της Κύπρου, στις Κυπριακές τράπεζες προκλήθηκε πανικός.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Alpha Bank Cyprus, έχουν στείλει περίπου 6.000 επιστολές σε Ρώσους πελάτες τους, ζητώντας να κλείσουν τους λογαριασμούς τους εντός δύο μηνών.

Πρόκειται για Ρώσους που κατέχουν μόνο ρωσικό διαβατήριο και δεν διαμένουν στη Κύπρο ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται προληπτική ώστε να αποφευχθούν περιπλοκές με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και να αποτραπεί η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων και εναντίον τραπεζών που συνεργάζονται με Ρώσους.

Στις επιστολές που έχουν σταλεί σημειώνεται πως δεν μπορεί να γίνει η απαραίτητη ταυτοποίηση και ως εκ τούτου οι λογαριασμοί θα πρέπει να κλείσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια έκλεισαν μαζικά σε ένα βράδυ γύρω στις 50.000 εταιρείες «κέλυφος», οι οποίες στη πλειοψηφία τους ανήκαν σε Ρώσους.

Ήταν εταιρείες στις οποίες δεν ήταν γνωστός ο πραγματικός ιδιοκτήτης και αυτή η πρακτική έδινε τη δυνατότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στην οποία μελετήθηκε η κατάσταση σε σχέση με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Κύπριους

και αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής Μονάδας Επίβλεψης Εφαρμογής Κυρώσεων. Παρόμοιες αποφάσεις είχαν ληφθεί το 2016 και το 2022 αλλά φαίνεται πως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Εντωμεταξύ οι Κυπριακές Τράπεζες έχουν παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Κυπρίων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εν αναμονή υιοθέτησης του καταλόγου και από την ΕΕ.

Η επιβολή κυρώσεων σε Κύπριους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι συνεργάζονταν με Ρώσους,

έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κλάδους των επαγγελματιών που έχουν Ρώσους πελάτες, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν και άλλοι σε λίστα κυρώσεων.

από το protothema.gr