Κύπρος: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο σεισμό στο νησί στο άμεσο μέλλον»

Αν και υφίσταται ο κίνδυνος ενός ισχυρού σεισμού στην Κύπρο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, εκτιμούν Τούρκοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη «Γιενί Ντουζέν», ο Τούρκος ακαδημαϊκός γεωλόγος Οκάν Τουϊσούζ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει πιθανότητα σεισμού στη θαλάσσια περιοχή που απλώνεται από την Αντιόχεια μέχρι την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας σεισμός σε αυτή την περιοχή «δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την στεριά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γκαζί Σουλεϊμάν Παμπάλ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σεισμοί μεγαλύτεροι από 8 βαθμούς στην Κλίμακα Ρίχτερ στην ιστορία της Κύπρου και ότι «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σεισμού μεγαλύτερου από 8 και τσουνάμι στην Κύπρο».

Η Κύπρος βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται κυπριακό τόξο, το οποίο επηρεάζει τις πλάκες της Αραβίας και της Ανατολίας.

Ο καθηγητής Σιουκρού Έρσοϊ προβάλλει την άποψη ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο σήμερα ή αύριο.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ σημείωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη και κανένα επιστημονικό δεδομένο ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αχμέτ Ερτζάν δήλωσε ότι «η πιθανότητα σεισμού στο κυπριακό τόξο είναι πολύ μικρή». Σεισμό (στην Κύπρο) θα μπορούσε να προκαλέσει η μεταφορά ενέργειας (από την Ανατολία).

Τα μέρη όπου θα προκαλέσει τις περισσότερες καταστροφές μπορεί να είναι η Νότια Κύπρος, είπε. «Αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό αυτή την στιγμή είναι πολύ μικρή κατά την γνώμη μου», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ