Κύπρος: Χριστοδουλίδης – “Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας” – Άγχος για τις παράπλευρες συνέπειες του πολέμου στο Ισραήλ

Δήλωσε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

«Η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι που μας ανησυχεί» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ ανέφερε ότι θα μεταφέρει και μηνύματα από ηγέτες της περιοχής στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη σημερινή έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ καλός γνώστης του θέματος, των δύσκολων ισορροπιών γιατί υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρυθμη κατάσταση πραγμάτων και από την άλλη- και αυτό είναι που μας ανησυχεί επίσης σε μεγάλο βαθμό- είναι η επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου του ζήτησε να μεταφέρει στην απογευματινή διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ανέφερε ότι θα μιλήσει ξανά με τον βασιλιά της Ιορδανίας, μια άλλη χώρα που, όπως είπε, έχει «καθοριστικό ρόλο» σε αυτά τα θέματα.

Δήλωσε ότι μετέφερε στον πρόεδρο της Αιγύπτου κάποια από τα μηνύματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε γενικότερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ειδικότερα για το πως μπορούμε από την μια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αλλά και να μην επεκταθεί ευρύτερα στην περιοχή κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «ότι καθυστερήσαμε πολύ ως Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα θα γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από τόσες μέρες και τις προηγούμενες των ημερών και πριν ανακοινωθεί είχαμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας να γίνει μια έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Κλείσιμο

Σημείωσε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα, καθώς η περιοχή γειτνιάζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και «εμείς ως το πιο κοντινό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ανησυχεί σε ιδιαίτερο βαθμό». Είπε ακόμη ότι όντως υπήρξαν και αναφορές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες ήταν συγκρουόμενες, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, εάν θέλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσουμε έναν γεωπολιτικό ρόλο».

«Δεν βλέπω ότι αυτή την στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης», είπε.

Ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηνύματα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και μηνύματα από πλευράς του Ισραήλ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη και «όχι κάτι γενικό».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι διατηρούνται άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη «και ό,τι μπορούμε να πράξουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».

«Δεν θέλω να υπερεκτιμώ τις δυνατότητές μας σε μια τόσο σοβαρή κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά την ίδια στιγμή να μην επεκταθεί στην περιοχή. «Υπάρχει κίνδυνος γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», επανέλαβε.

«Δεν έχουμε πολλές δυνατότητες φιλοξενίας»

Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί και μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ειδικά εάν υπάρξει διεύρυνση της σύρραξης, μιας και η Κύπρος είναι ένας πρώτος σταθμός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου στο θέμα των εκκενώσεων στην περιοχή και είπε ότι μέχρι τη δεδομένη στιγμή υπήρχαν αιτήματα από 26 κράτη για να αξιοποιήσουν την Κύπρο, λέγοντας ότι έχει αναπτυχθεί στην ολότητά του το «Σχέδιο Εστία» και «θα ανταποκριθούμε σε αυτές μας τις υποχρεώσεις λόγω και της εγγύτητάς μας στην περιοχή».

Σημείωσε ότι από εκεί και πέρα η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που θα αναφέρει το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Φυσικά εάν προκύψει ανάγκη θα δούμε την κατάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν ένα θέμα που συζήτησα και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος ανησυχεί για την ίδια την Αίγυπτο. Είναι μια χώρα με 7 εκατομμύρια μετανάστες και μάλιστα μια χώρα πρότυπο. Δεν βλέπουμε να φεύγει κανείς από την Αίγυπτο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο και κατά πόσο είναι σε επαφή με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή».

Σημείωσε ότι γίνονται διαδηλώσεις και είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γίνονται. «Είμαστε σε δημοκρατική χώρα, από κει και πέρα εκδηλώσεις που προάγουν – δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο – μίσος και που θα επιχειρηθεί να υπάρξει μίσος και δεδομένα επικίνδυνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Έχω ενημερωθεί για άλλες δύο (διαδηλώσεις) τις επόμενες μέρες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που φιλοξενεί και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και κόσμο από όλες τις χώρες της περιοχής, λέγοντας ότι «είμαστε μια δημοκρατική χώρα πρότυπο και δεν θα πρέπει οτιδήποτε να γίνει που θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες».