Κύπρος: Χάνει τους Ρώσους και αντιμετωπίζει ερωτήματα για την οικονομία της

Κύπρος

Επί δεκαετίες, η Κύπρος έχτισε μια οικονομία που φλέρταρε με τους Ρώσους – Ρώσους τουρίστες, Ρώσους επενδυτές και Ρώσους ολιγάρχες.

Σήμερα, με την Ευρώπη να διακόπτει τις σχέσεις της με την Ρωσία μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η Κύπρος έρχεται αντιμέτωπη με ένα υπαρξιακό ερώτημα: τι θα συμβεί αν/όταν αυτοί οι Ρώσοι εξαφανιστούν;

Στην Κύπρο, η ρωσική παρουσία είναι παντού και εμφανίζεται σε οικονομικά μεγέθη. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο – ένας όχι και τόσο μικρός αριθμός σε μια χώρα 1,2 εκατομμυρίων.

Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο το 2020, προήλθαν από την Ρωσία.

Κάποιες άλλες συνδέσεις είναι πιο αμφισβητήσιμες. Το νησί έχει λειτουργήσει εδώ και καιρό ως τραπεζικό λιμάνι για τις γκρίζες περιουσίες των Ρώσων επενδυτών – από εμπόρους όπλων μέχρι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και πορνογραφικούς ιστότοπους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετασοβιετικές προσωπικότητες όπως ο Slobodan Milošević ταξίδεψαν στο νησί με βαλίτσες γεμάτες μετρητά.

Την τελευταία δεκαετία, η Κύπρος έχει κάνει πολλά για να λύσει αυτούς τους κόμπους. Τώρα όμως, η ΕΕ την αναγκάζει να λύσει πολλούς περισσότερους, σχεδόν ακαριαία.

Η Κύπρος – ως μέλος της ΕΕ – έχει υποστηρίξει τις κλιμακούμενες κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η υποστήριξη έχει ένα τίμημα: οι κυρώσεις θα διαβρώσουν τμήματα της κυπριακής οικονομίας, ακόμη κι αν αυτή είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τα ρωσικά χρήματα.

Ο τραπεζικός τομέας είναι ένας τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί άμεσα. Τουλάχιστον πέντε άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ έχουν περιουσιακά στοιχεία σε κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τραπεζικούς αξιωματούχους. Τα πολυτελή ακίνητα είναι ένα άλλο θέμα – δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα πιθανότατα θα μείνουν τώρα απούλητα.

Ο τουρισμός θα πληγεί ακόμη περισσότερο. «Η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της δομής της και της εξάρτησής της από τους Ρώσους τουρίστες», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Με βάση τις εκτιμήσεις μας, περιμέναμε να έχουμε ένα εκατομμύριο τουρίστες από την Ουκρανία και τη Ρωσία φέτος, περίπου το 20-25% της τουριστικής αγοράς της Κύπρου», είπε ο Πετρίδης.

«Το κλειδί είναι η διάρκεια αυτής της κρίσης. Αν τελειώσει σε ένα μήνα, θα βγούμε αλώβητοι. Αν διαρκέσει περισσότερο, καμία οικονομία δεν θα καταφέρει να βγει καθαρή», συμπληρώνει.

Τις ημέρες μετά την εισβολή στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κινήθηκαν, με ιστορική ταχύτητα, για να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία – να αποκλείσουν τις ρωσικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές και τα ρωσικά αεροπλάνα από τους ουρανούς τους.

Κατάρτισαν επίσης σχέδια να πλημμυρίσουν την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουν τελικά, ακόμη και μερικά όπλα. Η Κύπρος, σε γενικές γραμμές, υποστήριξε αυτά τα σχέδια – υπήρχαν όμως σημάδια δισταγμού στην πορεία.

Οι κυπριακές αρχές ήταν αρχικά αντίθετες με την απαγόρευση μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, βασικό μοχλό των παγκόσμιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ενώ η Κύπρος συμφώνησε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα, πρόσθεσε την προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει την στάση της, εάν η Τουρκία αρνηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Μέχρι την περασμένη Τρίτη, η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν είχε συνεισφέρει καμία έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα ρωσικά στελέχη προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για να παρακάμψουν τις επικείμενες κυρώσεις. Η ρωσική κρατική VTB Bank μεταβίβασε αθόρυβα όλες τις μετοχές της στην κυπριακή τράπεζα RCB σε Κύπριους μετόχους, καθιστώντας την τράπεζα 100% κυπριακής ιδιοκτησίας. Η νέα ιδιοκτησιακή δομή περιμένει τώρα την υπογραφή από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η VTB είναι μία από τις τράπεζες που η ΕΕ έχει αποκλείσει από το SWIFT.

Κοιτώντας το από μια οικονομική οπτική γωνία, οι ενέργειες αυτές μπορούν να εξηγηθούν εύκολα. Στην Κύπρο, ο κλάδος των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της οικονομίας και οι Ρώσοι έχουν, από καιρό, κρατήσει τον κλάδο των υπηρεσιών πολυάσχολο.

Οι κυπριακές αρχές προσπαθούν τώρα να αναπληρώσουν τις αναμενόμενες απώλειες, προσεγγίζοντας άλλες αγορές αλλά αναγνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο, ειδικά αφού η πανδημία έχει ήδη βλάψει την τουριστική βιομηχανία.

«Είχαμε μια πολύ καλή ροή κρατήσεων από τη Ρωσία μέχρι να ανακοινωθεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου. Μετά πάγωσαν όλα», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου Χάρης Λοϊζίδης.

«Είμαστε σε επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες από τη Ρωσία και είναι πολύ απογοητευμένοι», πρόσθεσε. «Καταφέραμε να επιβιώσουμε τα δύο τελευταία χρόνια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και ελπίζαμε ότι το 2022 θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα», συμπλήρωσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav Osadchiy έδωσε έναν πιο απειλητικό τόνο στην κατάσταση. «Από πού θα πάρει η Κύπρος τους Ρώσους τουρίστες της; Δεν θα έρθουν», είπε σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό.

«Πού θα πάνε; Στην Τουρκία. Αυτό θέλετε; Να πάνε να ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί; Το καλοκαίρι πλησιάζει, έκλεισες τον εναέριο χώρο σου – πυροβόλησες το πόδι σου», πρόσθεσε.

Ο Λοϊζίδης είπε ότι ακόμη και αν η Κύπρος άνοιγε ξανά τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα, δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά. Το ρωσικό ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι ευρύτεροι περιορισμοί και η αβεβαιότητα είναι βέβαιο ότι θα κρατήσουν μακριά πολλούς Ρώσους.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που θα χτυπήσει σκληρά τις παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Λεμεσός και η Αμμόχωστος, όπου ιστορικά συρρέουν οι Ρώσοι τουρίστες. Είναι γνωστοί τοπικά ως οι περισσότερο ανοιχτοχέρηδες, όχι όπως οι Βρετανοί που «αγοράζουν μόνο μπύρα, μπέργκερ και προφυλακτικά», όπως λέει η τοπική κοινωνία.

Ως αποτέλεσμα, η κυπριακή υποστήριξη για τις ρωσικές κυρώσεις δεν έχει πάει καλά με όλους. «Είναι σαν να θέλουμε να τιμωρήσουμε τη Ρωσία και τιμωρούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης, πρώην κεντρικός τραπεζίτης του νησιού.

«Τιμωρούμε επίσης τους Ρώσους που διαχωρίζουν τη θέση τους από τον πρόεδρο της χώρας τους», πρόσθεσε ο Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

«Υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι που δεν αντέχουν τη Ρωσία του Πούτιν και θέλουν να φύγουν και εμείς τους απομονώνουμε».

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, η Κύπρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ρωσία. «Υπήρξε μια συνειδητή απόφαση πριν από 20-30 χρόνια, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, να συνδεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία με όλους τους κινδύνους που συνεπαγόταν,

την οποία θα μπορούσε κανείς εύκολα να αναγνωρίσει μόνο αν διάβαζε ειδήσεις για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ρωσία», δήλωσε ο Στέλιος Ορφανίδης, Κύπριος ερευνητής δημοσιογράφος που εργάζεται για το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτοί οι δεσμοί έγιναν ισχυρότεροι μετά το 2003, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin άρχισε να περιορίζει την ανεξαρτησία των ολιγαρχών της Ρωσίας.

Πολλά εξέχοντα στελέχη της Ρωσίας αποφάσισαν να μεταφέρουν τα οικονομικά τους εκτός της χώρας. Ένα από τα μέρη που προτίμησαν να σταθμεύσουν τα κεφάλαια; Η Κύπρος.

Το 2013, σε μια χρόνια χορήγησης υπερβολικά ευνοϊκών δανείων επανήλθαν σαν μπούμερανγκ στις κυπριακές τράπεζες, προκαλώντας οικονομική κρίση.

Σε πολλούς Ρώσους με μεγάλες τοπικές καταθέσεις δόθηκαν μερίδια ιδιοκτησίας σε κυπριακές τράπεζες σε αντάλλαγμα για τις ζημιές τους.

Κατά ένα ειρωνικό τρόπο, το σχέδιο σήμαινε ότι οι Ρώσοι έγιναν κύριοι μετόχοι στις κυπριακές τράπεζες μετά την υποχώρηση της κρίσης.

Ωστόσο, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος μετά την οικονομική κρίση. Το 2018, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να καταδιώκουν επιθετικά το παράνομο ρωσικό χρήμα που κυκλοφορούσε διεθνώς.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έκλεισε χιλιάδες εταιρείες, σηματοδοτώντας μια ευρύτερη αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο του νησιού.

Το 2020, η Κύπρος ανέστειλε το αμφιλεγόμενο σχέδιο «Golden Visa», το οποίο έδινε στους αλλοδαπούς διαβατήριο με αντάλλαγμα τεράστιες επενδύσεις στη χώρα.

Το σχέδιο, που ξεκίνησε το 2013, απέφερε στην Κύπρο περίπου 7 δις. ευρώ – και παρέσχε διαβατήρια σε πολλούς Ρώσους ολιγάρχες.

Τώρα, με τις νέες κυρώσεις, μια ομάδα λογιστών, δικηγόρων και πρακτόρων που εξακολουθούν να εργάζονται για τους Ρώσους είναι πιθανό να χάσουν τις δουλειές τους. Όμως, οι αρχές επιμένουν πως αυτό δεν θα μεταδοθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι τράπεζες της χώρας είναι ασφαλείς. «Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω του παρελθόντος, αλλά η κυπριακή οικονομία δεν εξαρτάται πλέον τόσο από τη Ρωσία.

Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», είπε. «Οι κυρώσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν έχει έκθεση στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Πετρίδης.

«Το τραπεζικό σύστημα διατηρεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και δείκτες ρευστότητας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν έχει αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι περίπου δώδεκα επιχειρήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία προσπαθούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός της ζώνης σύγκρουσης και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη γρήγορη γραφειοκρατική διαδικασία στην Κύπρο.

Επιπλέον, περίπου 1000 άτομα ζήτησαν πρόσφατα επιχειρηματική βίζα στην Κύπρο, πρόσθεσαν. Αξιωματούχοι της τράπεζας υποστήριξαν επίσης ότι η Κύπρος έχει ήδη μάθει να επιλύει τις οικονομικές κυρώσεις στους Ρώσους.

Επισημαίνουν ότι σε πολλούς από τους Ρώσους που κατέχουν μεγάλα μερίδια μετοχών κυπριακών τραπεζών, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.

Ωστόσο, οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Δημητριάδης, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, επεσήμανε ότι η τραπεζική ρευστότητα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο σύστημα – κάτι που μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

«Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και είναι γνωστή για τις παλαιότερες σχέσεις της με τη Ρωσία και τους ολιγάρχες, επομένως είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει τον εαυτό της και θα μπορούσε να γίνει θύμα κυρώσεων», είπε ο Δημητριάδης.

«Λόγω παλιών αμαρτιών, η Κύπρος είναι στη γκρίζα λίστα και για τους άλλους είναι πάντα ύποπτη».

Πηγή: POLITICO