Κύπριος ΥΠΕΞ: Η μόνη πρόταση για την Ν.Υόρκη η διζωνική ομοσπονδία

Ξεκαθάρισε πλήρως την θέση της Λευκωσίας ο Κύπριος ΥΠΕΞ για τις συζητήσεις στην Ν.Υόρκη και το κλίμα που καλλιεργούν οι Τουρκοκύπριοι εδώ και μήνες, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «είναι αμφίβολο αν συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού».

Μιλώντας στο μεσημεριανό πρόγραμμα της τηλεόρασης RIK, ο Χριστοδουλίδης είπε, “Η θέση του διεθνούς στοιχείου είναι σαφής και συμπίπτει με την προσέγγισή μας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια άτυπη διάσκεψη κουιντέτου. είναι θέμα χρόνου να κάνουμε τη σχετική δήλωση”.

Κλίμα έντασης καλλιεργούν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Kudret Özersay Özersay Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Λαϊκού Κόμματος, στην προσπάθεια να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα δήλωσε ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά εμποδίζει τους Βρετανούς που θέλουν να περάσουν από το Νότο προς το Βορρά με τη δημοσίευση ενός νέου εγγράφου.

«Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, η ελληνο-κυπριακή πλευρά απαγόρευσε σε μέλη εκτός ΕΕ να εισέρχονται στο Βόρειο τμήμα ως τουρίστες. Αυτή είναι μια απαράδεκτη κίνηση και δείχνει κακή θέληση.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ο πρόεδρος Τατάρ και ο ΥΠΕΞ να κινηθούν το συντομότερο δυνατόν ενάντια σε αυτήν την κίνηση, αφού αυτό σημαίνει υπονόμευση του τουρισμού.

«Ας δεν λύσουμε αυτά τα θέματα θα βρισκόμαστε συνεχώς σε περιβάλλον ανασφάλειας και για τα υπόλοιπα ζητήματα”, τόνισε ο ίδιος.

Οι Τουρκοκύπριοι έχοντας πάρει εντολές από την Άγκυρα, θα υπονομεύσουν όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στην Ν.Υόρκη αφού θέλουν διχοτόμηση και προσάρτηση των Κατεχομένων.

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν δεν πρόκειται να προσυπογράψει κανένα σχέδιο που δεν θα υπακούει στην δική του λογική, και δεν θα του εξασφαλίζει μεγάλο μερίδιο από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το θέμα σε όλα αυτά είναι όμως το τι θα πράξει η δύση και ειδικά οι ΗΠΑ, που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια για την Κύπρο ενόψει και της άσχημης καταστάσεως στην Μ.Ανατολή.

Οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι πάτρωνες τους ξέρουν ότι Τουρκοκυπριακό κράτος δεν μπορεί να σταθεί νομικά σε καμία περίπτωση διεθνώς και θέλουν να εκβιάσουν για αναγνώριση του την διεθνή κοινότητα.

Αυτό που δεν ξέρουν όμως, είναι ότι το ανύπαρκτο κράτος τους στα Κατεχόμενα θα διαλυθεί και οι έποικοι θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, αφού η Κύπρος κατέχει εξέχουσα θέση στα σχέδια της δύσης για την ευρύτερη περιοχή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, ότι τροπάρι και και σχέδιο προσπαθήσει να επιβάλλει η Τουρκοκυπριακή πλευρά και ο Ερντογάν.