Κυπριακό: Θετικές οι εξελίξεις από ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην UNFICYP – Ικανοποιημένη δηλώνει η Λευκωσία

Ικανοποιημένη από τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό δηλώνει η Λευκωσία μετά την θετική ψήφο ψήφο Συμβουλίου Ασφαλείας στην UNFICYP.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών για το γεγονός ότι «το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση για άλλους έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο».

Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ επισημαίνεται επίσης ότι «επαναβεβαιώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Η ανακοίνωση υποδεικνύει ότι στο ψήφισμα προνοείται η υποβολή έκθεσης του ΓΓ για την αποστολή καλών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Απριλίου 2019, εκφράζεται υποστήριξη στην αποστολή της Τζέιν Λουτ, καθώς και η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί των όρων αναφοράς που θα αποτελέσουν ένα κοινό εναρκτήριο σημείο για ουσιαστικές συνομιλίες.

Πρόκειται, σημειώνεται, «για ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές που ενισχύουν τη δυναμική της εν εξελίξει προσπάθειας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της αποστολής της κ. Λουτ».

Ωστόσο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Προδρόμου, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, αναφορικά με την στάση και την αντίδραση της Άγκυρας, δηλώνοντας πως «η Τουρκία παρεμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, διότι προφανώς έχει άλλα σχέδια».

Επίσης, σημείωσε ότι δεν είναι θετική η ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για την ανανέωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) για άλλους έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Η πρακτική του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να παραπέμπει στον γγ του ΟΗΕ, θέλοντας «να διορθώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προφανώς δείχνει ότι υπάρχουν σκέψεις για άλλες μεθοδεύσεις για να δημιουργηθεί μια σύγχυση», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.