Κβαντική Επιστήμη: Το ξέρετε πως ίσως ζείτε ταυτόχρονα σε περισσότερους από έναν κόσμους;

Κβαντική Επιστήμη

Η κβαντική φυσική είναι τουλάχιστον δυσνόητη για τους περισσότερους αφού διχάζει ακόμη και τους επιστήμονες με θεωρίες όπως, για παράδειγμα, εκείνη της ερμηνείας πολλών κόσμων.

Στη δεκαετία του 1950, ένας σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Χιου Έβερετ, μελετούσε την κβαντική μηχανική.

Έμαθε για την ερμηνεία της Κοπεγχάγης, η οποία λέει ότι στο μικρότερο επίπεδο, αυτό που εννοούμε όταν λέμε κβαντική ύλη, υπάρχει όχι μόνο ως σωματίδιο και όχι μόνο ως κύμα, αλλά σε όλες τις πιθανές καταστάσεις ταυτόχρονα.

Λέει επίσης ότι όταν παρατηρείτε ένα κβαντικό αντικείμενο, ουσιαστικά επιλέγετε ένα σημείο.

Έμαθε επίσης για την αρχή αβεβαιότητας του Heisenberg, που λέει ότι επειδή επηρεάζουμε τη συμπεριφορά ενός κβαντικού αντικειμένου μέσω παρατήρησης, εμείς δεν μπορεί ποτέ να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πού είναι ή τι κάνει σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Ο Έβερετ κατανόησε αυτές τις αρχές, αλλά αντιμετώπισε ένα ζήτημα με το εξής: Τι θα συμβεί αν, αντί ενός κβαντικού αντικειμένου, επιλέγοντας μια κατάσταση όταν το παρατηρήσετε 

Ας πούμε, γίνεται σωματίδιο αντί για κύμα – υπήρξε πραγματική διάσπαση στο σύμπαν που δημιούργησε ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα;

Σύμφωνα με τη θεωρία του, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το αντικείμενο είναι ένα σωματίδιο, αλλά υπάρχει ένα άλλο χρονικό πλαίσιο όπου είναι ένα κύμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα κβαντικά φαινόμενα δεν είναι τα μόνα πράγματα που χωρίζουν το σύμπαν σε ξεχωριστά χρονικά διαστήματα.

Για όλα όσα συμβαίνουν, κάθε ενέργεια που κάνετε ή αποφασίζετε να μην κάνετε, υπάρχουν άπειρα άλλα χρονοδιαγράμματα – κόσμοι, αν μπορούμε να πούμε – όπου συνέβη κάτι άλλο.

Αυτή είναι η ερμηνεία της κβαντικής φυσικής για τους παράλληλους κόσμους. Εάν είναι αλήθεια, τι σημαίνει αυτό για τη φύση της πραγματικότητας;

Λέει ότι υπάρχουν άπειρες εκδόσεις από εσάς που ζείτε σε άπειρα εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα.

Υπάρχει μια εκδοχή από εσάς που σηκώθηκε από το κρεβάτι σε άλλη πλευρά σήμερα το πρωί, που έφαγε ένα διαφορετικό πρωινό, ένα που έχει διαφορετικό χρώμα μαλλιών,  διαφορετικό φύλο, ψηλότερα πόδια.

Μήπως αυτό σας κάνει να αισθανθείτε λιγότερο μοναδικοί;