Ξηρότητα κόλπου: Αυτές είναι οι 5 βασικές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Ξηρότητα κόλπου

Τα τοιχώματα του γυναικείου κόλπου λιπαίνονται και ενυδατώνονται από ένα λεπτό στρώμα υγρού που προέρχεται από μικρούς αδένες του κόλπου και του αιδοίου.

Αυτό διατηρεί την ελαστικότητα, το πάχος και το pH του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία, εκδηλώνεται κνησμός, ξηρότητα, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπικές λοιμώξεις, μυκητίαση.

Ο βασικός ρυθμιστής της κολπικής υγείας είναι τα οιστρογόνα. Η απουσία τους, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι ο βασικός λόγος εμφάνισης της ξηρότητας του κόλπου.

Δείτε παρακάτω άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα σε νεότερες γυναίκες.

Στρες:

Το σεξ είναι μια ψυχοσωματική διαδικασία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Εάν η γυναίκα είναι στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ, οπότε δύσκολα επιτυγχάνεται η διέγερση. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη λίπανση του κόλπου.

Παλαιότερες εμπειρίες:

Εάν μια γυναίκα έχει βιώσει επώδυνη εμπειρία στο σεξ κατά ττο παρελθόν, το σώμα της μπορεί να αντιδράσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πρόκειται για έναν έμφυτο μηχανισμό άμυνας.

Οι μύες του πυελικού εδάφους συσπώνται ρυθμικά για να εμποδίσουν τη διείσδυση και οι ιστοί του κόλπου ξηραίνονται.

Αντιισταμινικά φάρμακα:

Τα αντιισταμινικά συνιστώνται για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Η δράση τους έχει σαν αποτέλεσμα να ξηραίνονται οι βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του κόλπου.

Αντισύλληψη:

Μικρό ποσοστό γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά (περίπου 3-5%) μπορεί να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα. Εάν η ξηρότητα οφείλεται στην αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης ή βάλτε στη ζωή σας το λιπαντικό.

Σαπούνια:

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξηρότητα οφείλεται σε λοσιόν και σαπούνια που χρησιμοποιούνται για κολπικές πλύσεις.