Ξεκινά το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» για την ανατολική Μεσόγειο!

Παρά την θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί από τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και εμπράκτως, καθώς σήμερα, το δεύτερο γεωτρύπανο ονόματι «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει για την ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή που ο «Πορθητής» βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, αντιμετωπίζοντας αρκετά σοβαρά προβλήματα, λόγω της αποχώρησης ξένων εταιρειών, η Άγκυρα επιδιώκει με το «Γιαβούζ» να ενισχύσει τις αξιώσεις της στην περιοχή, λίγο πριν την εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έξοδος» του Γιαβούζ

Ειδικότερα, σήμερα κατά τις 12 το μεσημέρι, το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει το «ταξίδι» του στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να διοργανώνει τελετή «αποχαιρετισμού».

Προορισμός θα είναι περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το «ψευδοκράτος» στην τουρκική TPAO για γεωτρήσεις μέσα στον Ιούλιο, κάτι που είχε κάνει γνωστό ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειεας, Φατίχ Ντονμέζ.

Οι Τούρκοι καλωσορίζουν την Σύνοδο της ΕΕ με NAVTEX

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας, έχει εκδώσει NAVTEX, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται το Καστελόριζο και η μεγαλύτερη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης για ασκήσεις με πυρά του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

Η συγκεκριμένη ΝAVTEX προβλέπει ασκήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα από τις 2 μ.μ μέχρι τις 4 μ.μ., ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα που ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδο ςΚορυφής της ΕΕ (20-21 Ιουνίου), η οποία αναμένεται να δώσει απάντηση – καταπέλτη στις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: onlert.gr