Ξαναρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας στην Αγκυρα την Τετάρτη

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά θα μεταβεί στην Αγκυρα με νέα σύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Διερευνητικές Επαφές θα συμμετέχουν και δύο νέα πρόσωπα. Ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος, πρώην πρέσβης σε Λευκωσία, Αγκυρα και Ουάσιγκτον, καθώς και η Λιλή Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Στις 16 Μαρτίου είχε ολοκληρωθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα.

Στον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Οι διερευνητικές επαφές θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, την περασμένη Τρίτη. Ηδη η Αγκυρα αντέδρασε με οργισμένο και απειλητικό ύφος, για τα όσα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ενδεικτικό είναι πως από το τουρκικό ΥΠΕΞ έγινε λόγος για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Μετά τις απειλές, υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Μάλιστα στη συνέχεια η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε στο παιχνίδι των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11:26, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 29.000 πόδια, ενώ στις 11:27, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Και πρόσθεσε: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Απάντηση Οικονόμου στην Αγκυρα: Αλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις

Αμεση ήταν η απάντηση από την ελληνική πλευρά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονιά μας.
Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε «καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας.
Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Οι διερευνητικές επαφές είχαν ξεκινήσει την άνοιξη του 2002

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν την άνοιξη του 2002. Δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, στις οποίες δεν τηρούνται κοινά πρακτικά (δεν συμφωνούνται κοινώς αποδεκτά πρακτικά από τις δύο πλευρές) και είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι θέσεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις δεν δεσμεύουν τη νομική επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει η μία ή η άλλη πλευρά ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου ή άλλου διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου.

Σκοπός τους είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να γίνει η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

pentapostagma.gr