Κρυολόγημα: Αυτά να κάνετε για να… περάσει γρήγορα

κρυολόγημα

Την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα επικίνδυνο μείγμα εποχικής γριπης και Covid-19, τα μικρά κόλπα των μανάδων μας είναι πιο χρήσιμα από ποτέ.

Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών και χαπιών μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, για αυτό και σε ήπιες μορφές κρυολογήματος θα πρέπει να δείξετε αυτοσυγκράτηση και να δοκιμάσετε άλλους τρόπους για να νιώσετε ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Φάτε περισσότερο

Ξέρω ότι όταν είσαι άρρωστος το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να φας. Όμως τότε είναι που οργανισμός χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Σούπες, κοτόπουλα, όσπρια και τρόφιμα με φυτικές ίνες μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας και να νιώσετε καλύτερα.

Γυμναστική

Δεν μιλάμε για κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά για πολύ ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα για να νιώσει ο οργανισμός ότι δεν πέφτει σε λήθαργο. Δέκα λεπτά περπάτημα σε εξωτερικό χώρο είναι αρκετά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ενυδάτωση

Πάντα στο κρυολόγημα το κυριότερο μέλημά σας πρέπει να είναι η συχνή ενυδάτωση του οργανισμού. Είτε με νερό, είτε με τσάι και σούπες. Extra tip είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμονιού για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C.

Βγείτε στον ήλιο

Θα το λέμε συχνά. Ο ήλιος σε μικρές δόσεις είναι ένας προσωπικός γιατρός στη τσέπη μας. 15 λεπτά ήλιου αυξάνουν την ενέργεια σας και την σεροτονίνη σας και νιώθετε καλύτερα άμεσα.

Οξυγόνο

Μη μένετε σε κλειστό χώρο χωρίς να ανανεώνετε τον αέρα σχεδόν κάθε μία ώρα.

 

Επίσης για ταχεία ανάρρωση

Ο συνδυασμός σκόρδου και χυμού τομάτας είναι πραγματικός “δυναμίτης” σε αυτή την περίπτωση. Το σκόρδο έχει αντι-μικροβιακές ιδιότητες και καταπολεμάει βακτήρια, μύκητες και εντερικά παράσιτα. Ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό καθώς βοηθάει στην δυσπεψία και στην γρήγορη ανάρρωση.

Για να απαλλαγείτε από τον βήχα

Μπορεί να έχει δυσάρεστη γεύση, αλλά προσπαθήστε να καταναλώσετε μέλι με πιπέρι καγιέν.

Η καψαϊκίνη στο πιπέρι μειώνει τον πόνο στον λαιμό καταστέλλοντας μια χημική ουσία που μεταφέρει το μήνυμα του πόνου από τα νεύρα στην πληγείσα περιοχή (ερεθισμένος λαιμός) προς τον εγκέφαλο.

Το μέλι με τη σειρά του θα μειώσει το πύον στις πληγές στο εσωτερικό του λαιμού και θα σας ανακουφίσει από το κρυολόγημα.

Για να απαλλαγείτε από το κρυολόγημα

Εκτός από πολλά υγρά, δοκιμάστε να καταναλώσετε και εκχύλισμα φύλλων από ελιά. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που οι ιδιότητές του συγκρίνονται εκείνες του πράσινου τσαγιού και της βιταμίνης C.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς έχει αντιικές ιδιότητες και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

Για την πρόληψη του κρυολογήματος

Η σωστή διατροφή και η λήψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων είναι από μόνη της πολύ σημαντική.

Αλλά, ειδικά το πράσινο τσάι θα αποτελέσει την μεγαλύτερη ασπίδα σας ενάντια στο κρυολόγημα.